Hör Gro Harlem Brundtland i Skavlan om hur hon som ledare för WHO upptäckte att hon fick huvudvärk av mobiler. Foto: SVT/Skavlan

Gro Harlem Brundtland om sitt mobilförbud under WHO-tiden

Publicerad

Gro Harlem Brundtland var generaldirektör för WHO under åren kring millennieskiftet. I den rollen väckte hennes inställning till mobiltelefoner en hel del diskussion.

– Jag märkte att jag inte tålde den, så enkelt var det. Jag var inte skeptisk till den från början, berättar hon nu i Skavlan.

Gro Harlem Brundtland var Norges statsminister under 80- och 90-talen och generaldirektör för Världshälsoorganisationen, WHO, mellan 1998-2003. Det var i sin roll på WHO som hon började uppfatta hur hon mådde dåligt av att hålla mobiltelefoner mot huvudet. Hon började istället använda högtalarfunktionen, så att hon slapp hålla den mot huvudet. Hon satte också upp en lapp som förbjöd påslagna mobiltelefoner på dörren till hennes mötesrum.

– Jag märkte att jag fick kraftig huvudvärk när jag höll en mobiltelefon mot örat, berättar hon i Skavlan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.