-Det är oerhört allvarligt eftersom det utsätter så många människor för livsfara när det sker under den kritiska landningsfasen, säger Per Fröberg, pressansvarig vid Luftfartsverket.
Rubriceras som misshandel
Beskjutningen skedde i Söråker strax innan planet skulle landa på Sundsvall-Härnösands flygplats. Enligt den polisanmälan som har gjorts rubriceras brottet som misshandel. I många liknande fall betraktas det även som sabotage och ett brott mot luftfartslagen.
-Vi vill inget annat än att de som håller på med sådant inser att det är fullständigt livsfarligt, att bara kalla det för pojkstreck håller inte, säger Per Fröberg.
Beskjutning med grön laser mot flygplan har skett vid flera tillfällen.
-Det börjar bli ganska tradigt, under de senaste två åren har det legat på en konstant hög nivå, säger Gunnar Mandahl, ordförande i Svensk pilotförening.
Föreningen vill ha en ny lagstiftning.-Antingen i stil med den i England där det definieras som ett specifikt brott med tydligt lagrum, eller att laserpekare som som är över klass tre definieras enligt vapenlagen, analogt med olaga vapeninnehav, säger Gunnar Mandahl.
TT
Fakta: Laser mot flygplan
Rapporteringen om laserbeskjutning mot flygplan, från flygledare och piloter, visar att antalet fall tenderar att öka:
- 2009: 83 händelser.
- 2010: 125 händelser.
- 2011: Hittills 115 händelser.