Hanna Lidström, språkrör Grön Ungdom, i Gomorron Sverige. Foto: SVT

Grön Ungdoms språkrör: Fint att unga väljare är kräsna

Publicerad

Hanna Lidström, språkrör för Miljöpartiets ungdomsförbund Grön Ungdom, är inte bekymrad över att unga väljare sviker partiet. Hon gläder sig åt att de är kräsna, säger hon i Gomorron Sverige.

Enligt SVT/Novus väljarundersökning tappar Miljöpartiet stöd bland unga väljare. Från att ha haft stöd av drygt 14 procent av väljarna 18-29 år har partiet nu knappt 8 procent av dessa väljare med sig.

– Jag är inte jätteförvånad, det har varit en tuff period. Det känns fint att de unga väljarna är mest kräsna, säger Hanna Lidström i Gomorron Sverige.

MP-krisen

Du tycker det är fint att de unga väljarna överger er?

– De ställer högre krav på oss och det gör att vi som parti måste steppa upp och det är jag ganska glad för, säger Hanna Lidström.

Hon tror inte att man kan tolka siffrorna som att de unga väljarna ger upp Miljöpartiet och vänder sig åt något annat håll.

”En uppmaning till skärpning”

Men siffrorna skulle väl se annorlunda ut om de var kvar och ställer krav på er?

– De ställer ju krav genom att rösta på något annat, säger Hanna Lidström.

Så att det går dåligt är en uppmaning till er att skärpa er och så kommer det att gå bättre i valet?

– Ja det skulle jag säga.

Analys av Mats Knutson: Flera partier i krisartat tillstånd

På frågan på vilka områden hon tycker det behövs en skärpning, säger hon att Miljöpartiet måste göra mer att visa att det vill göra livet lättare för dem som söker asyl här. Dessutom måste Miljöpartiet fortsätta visa ”vilka enorma klimatsatsningar vi faktiskt gör”, säger hon:

”Många unga har inte förstått”

– Vi har gjort så att Sverige är bäst i hela EU på klimatpolitik. Det tror jag väldigt många unga bryr sig om, men inte har förstått.

Hon menar att partiet inte varit tillräckligt bra på att berätta hur mycket bra det har gjort.

Det kan man ju tolka på två sätt. Antingen att väljarna inte har förstått politiken eller så underkänner väljarna politiken?

– Jag tror att unga väljare är väldigt engagerade i klimatpolitik och vill rösta på det som de tror är det bästa för klimatet. Vi har inte visat att vi är det även om jag är övertygad om att vi är det.

Varit upptagna med interna bråk

Förklaringen till att partiet inte kunnat visa det, fast det sitter i regeringen och därmed har en riktig maktposition, menar hon är att de varit upptagna med interna bråk och kriser:

– De har tagit otroligt mycket tid och väldigt mycket av vårt utrymme, det som syns.

Det är ganska vanligt små partier som ingår i en regeringskoalition tar stryk i opinionen. Borde ni ha kunnat räkna ut att det skulle gå så?

– Ja. Och jag tycker att det är värt det. Poängen med politik är inte att få bästa opinionssiffror när man är klar utan poängen är att man ska ha påverkat mycket. Det har vi gjort.  Sen har det kostat oss många frågor – vad brinner Miljöpartiet för egentligen,  vad är vår själ egentligen, det måste vi visa nu, säger Hanna Lidström.

Inte orolig att MP åker ur riksdagen

Miljöpartiet ligger nära fyraprocentsspärren, men Hanna Lidström säger att hon inte är orolig för att partiet ska åka ur riksdagen i nästa val.

– Nä, jag är inte så orolig. Det ör ganska vanligt att små partier, som du säger, ligger lägre mellan val. Jag är ganska övertygad om att väljarna tycker det är viktigt med en tydlig röst för klimatet i svensk politik.

Grafik: Väljarbarometern

Det där lät som om du räknar Miljöpartiet som ett litet parti. Ni hade andra ambitioner tidigare?

– Ja vi har kanske blivit lite mer ödmjuka under de här åren i regeringssamarbetet, säger hon.

Men hon vill inte säga att det är den här nivån som Miljöpartiet ska ligga på, på längre sikt. Väljarna känner sig inte trygga med att partiet verkligen kan åstadkomma resultat, menar hon, men hon tror att det blir bättre när partiet visat att det kan komma ut ur en tuff period ”med riktigt bra klimatpolitik i ryggen”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MP-krisen

Mer i ämnet