Lundin Petroleums ordförande Ian Lundin i mitten i bild. Foto: Arkivfoto: Henrik Montgomery/TT

Grönt ljus för åtal mot Lundintoppar

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen godkänner Åklagarmyndighetens ansökan om att väcka åtal mot Lundin Petroleums ordförande Ian Lundin och vd Alex Schneiter för grovt folkrättsbrott i dåvarande Sudan.

Lundin Petroleum bildades ur Lundin Oil som 1997–2003 bedrev verksamhet i dåvarande södra Sudan, där ett inbördeskrig rasade. Tusentals människor dödades, byar brändes och befolkningen fördrevs.

Riksåklagaren behöver ha tillstånd av regeringen för att väcka åtal när det gäller brott som begåtts utomlands av utländska medborgare. I detta fall finns misstankar mot en svensk medborgare och en schweizisk medborgare.

Justitieminister Morgan Johansson (S) välkomnar en process på grund av de allvarliga anklagelserna.

– Det rör sig om en allvarlig brottsmisstanke och det finns också en klar anknytning till Sverige, säger Morgan Johansson.

Livstids fängelse

Lundin Petroleum har anklagats för att ha förvärrat konflikten med sin närvaro. Bland annat hävdas det att regeringsstyrkor använde infrastruktur som företaget byggt för attacker som drabbade civilbefolkningen i stor skala.

Straffet för grovt folkrättsbrott kan leda till livstids fängelse. Men om och när åtal kommer att väckas i fallet med Lundin Petroleum är fortfarande oklart.

Förundersökning i slutskedet

Ordföranden och vd:n är sedan 2016 delgivna misstanke om medhjälp till grovt folkrättsbrott i ett område som i dag tillhör Sydsudan. Förundersökningen inleddes 2010 och ett 50-tal målsäganden i Sudan har identifierats.

Åklagaren Henrik Attorp säger att han är i förundersökningens slutskede. Han har ännu inte skickat ut slutdelgivningen till de misstänkta, vilket måste göras innan åtal får väckas.

– Men utredningsläget är gott, säger Henrik Attorp.

-Vi tycker att det är oacceptabelt att justitiedepartementet har godkänt den här ansökan från åklagaren om att driva ärendet vidare, säger Lundin Petroleums presschef Robert Eriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.