Grönt ljus för sushi till gravida

Uppdaterad
Publicerad

Gravida kvinnor kan äta sushi med rå fisk, enligt de nya förslagen till kostråd från Livsmedelsverket.

-Om det är färsk fisk är risken för listeriabakterier väldigt låg, säger Marianne Boysen, chef för verkets mikrobiologiska enhet.

Av listeriaskäl ska gravida helst inte äta gravad, varm- eller kallrökt fisk, i synnerhet inte vakuumförpackad.

Listeriabakterier som bara ger mamman förkylningssymptom kan i värsta fall orsaka missfall eller skador hos fostret.

Restauranger serverar i dag ett vegetariskt alternativ, som ofta kallas mammasushi. Den råa fisken är ofta utbytt mot exempelvis avokado.

-Det kan ju kännas lite tråkigt att gravida inte har vågat äta sushi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.