Grönt stål ska ge 10 000 nya jobb: Nu krävs inflyttning till Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Redan i dag är det ofta brist på arbetskraft i Norrbotten. Jätteinvesteringar i fossilfritt stål, som nyligen presenterats, kan skapa bortåt 10 000 nya jobb. Ska det gå ihop måste folk från södra Sverige börja flytta till Norrbotten, säger kommunalråd och arbetsförmedling.

Tre satsningar på fossilfritt järn och stål i Norrbotten kan revolutionera hela stålindustrin. I Boden satsar H2Greensteel 25 miljarder på en ny fabrik för 1500 anställda. Och troligen minst det dubbla i kringjobb.

– Vi klarar inte detta utan inflyttning, säger Marita Lundgren, chef på Arbetsförmedlingen i Norrbotten.

På platsbanken i Luleå finns i dag 1200 lediga jobb. I år har redan 2 000 arbetssökande fått jobb. Norrland har lägst arbetslöshet i landet. Lägst i Norrland hamnar Kiruna och Gällivare med en arbetslöshet under 5 procent. I Västmanland och Sörmland är siffran över 10 procent. Skåne toppar med drygt 11 procent.

Stålindustrin bygger jätteanläggningar som ska göra stålet fossilfritt. Teknik som gör att flera miljoner ton utsläpp från kol och koks kan försvinna.

– Jag tror det lockar många att jobba med miljöteknik som får enorm betydelse för framtiden, säger Carina Sammeli (S) kommunalråd i Luleå.

Där ligger SSAB:s stålverk, och pilotanläggningen Hybrit, som i experimentskala börjar göra grönt stål med vätgas istället för kol. I veckan kom besked att den nya storskaliga anläggningen, hamnar i Gällivare.

Fler nya jobb

I Malmfälten, behöver LKAB 3 000 nya årsarbeten – plus kringjobb. Det stora nu är att man ska börja förädla järnmalmen till järnsvamp, fossilfritt utan kol.

I alla kommuner i Norrbotten utom Luleå minskar antalet i arbetsför ålder. Arbetsförmedlingen ser en åldrande befolkning – många går i pension och allt fler äldre behöver vård och omsorg.

Enligt Marita Lundgren behövs all arbetskraft som i dag finns i länet till att fylla upp för pensionsavgångar. Ska man klara tusentals nya jobb krävs människor utifrån, menar hon. Både till industrin, vården och service. Man måste locka upp folk söderifrån.

– Nu krävs att flyttlassen vänder. Förr sa man (på norrländska) ”vi flytt int´”, nu måste folk tänka ”vi flytt hit”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.