• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett flerfamiljshus med kraftig rökutveckling i Asarum i Karlshamns kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför är grönt stål så viktigt egentligen? Hör SVT:s ekonomireporter Johan Zachrissons svar i inslaget. Foto: SVT

Därför kan grönt stål göra stor skillnad för miljön

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår en race mellan tre företag som alla har samma mål – att skapa grönt stål. Lyckas de, kan det bidra till en dramatisk minskning av utsläppen i Sverige.

– Om de lyckas med det så försvinner 35 miljoner ton koldioxid. Det innebär att det försvinner dubbelt så mycket som alla bilar, lastbilar och flyg i Sverige, säger SVT:s ekonomireporter Johan Zachrisson Winberg.

Men hur grönt är egentligen grönt stål? SVT:s ekonomireporter menar att det beror på vilken el företagen använder i processen.

– Har man som i Sverige mycket fossilfri el så blir det väldigt grönt stål. Men om man istället har en el som kommer från olja eller kolkraftverk, ja, då blir stålet inte lika grönt.

Se i inslaget hur mycket utsläppen minskar om de tre företagen lyckas med sina mål.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klimatkrisen

Mer i ämnet