Grundvattennivån är låg på många håll i landet vilket kan leda till vattenbrist i sommar. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Grundvattennivåerna sjunker kraftigt 

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste månaden har grundvattennivåerna i de små magasinen i södra Sverige sjunkit ovanligt snabbt. Från att i mars ha varit över det normala är nivåerna nu nere på under det normala. 

– I mars månad hade vi tämligen höga nivåer, nu har vi istället nivåer som ligger under det normala för årstiden och de är snabbt sjunkande, säger Bo Thunholm, grundvattengeolog på Sveriges geologiska undersökning.

De låga nivåerna i södra Sverige innebär att situationen inför sommaren kan bli ansträngd. Enskilda brunnsägare rekommenderas att vara uppmärksamma gällande sin vattentillgång.

Behövs kraftig nederbörd

För att få en normal grundvattensituation i de små grundvattenmagasinen behövs mer nederbörd än normalt under den närmaste månaden.

– Det skulle behövas omkring en månad med stora nederbördsmängder och låga temperaturer, då skulle vi sannolikt få en återhämtning till normala nivåer, säger Bo Thunholm. 

– Även i de stora grundvattenmagasinen är nivåerna under de normala för årstiden i större delen av landet. Nivåer mycket under de normala återfinns främst i östra Svealand och nordligaste Götaland.

Kan bli ansträngt i sommar

På grund av att läget inför sommaren kan bli ansträngt rekommenderar SGU att kommunerna bevakar utvecklingen noggrant och vid behov överväger att införa åtgärder för att minska vattenförbrukningen.

– Om vi får en normal sommar kan vi räkna med att vi får problem med vattentillgången på många håll. Både den enskilda och i vissa fall även den kommunala vattenförsörjningen kommer att påverkas, säger Bo Thunholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer