Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Grundvattnet ovanligt lågt – här är det risk för vattenbrist

Uppdaterad
Publicerad

Det varnas nu för att det kan bli vattenbrist i 15 av 21 svenska län i sommar. De svenska grundvattennivåerna är i stora delar av landet lägre än normalt vid den här tiden på året.

– För den med egen brunn finns all anledning att vara vaksam, säger Bo Thunholm, grundvattenexpert på Sveriges geologiska undersökning.

De låga nivåerna i svenskt grundvatten är mest påtagliga i så kallade ”små magasin”, alltså i mindre vattentäkter som är känsliga för variationer i nederbörd. I nästan hela Sverige är nivåerna i dessa lägre än vad som är normalt för denna årstid. För den dryga miljon svenskar med egen brunn kan detta bli påtagligt.

– De kan få problem med sin vattenförsörjning senare under sommaren. Det kan även bli problem med vattenkvaliteten – det kan bli salt i kustnära områden, säger Bo Thunholm på Sveriges geologiska undersökning, SGU.

Vattenbrist i dricksvattentäkter

SGU utfärdar tillsammans med SMHI varningar när områden riskerar vattenbrist. I 15 av Sveriges 21 län råder sådan risk just nu, avseende vatten som tas från mindre vattentäkter. Men även i större källor till vatten, som ofta utgörs av rullstensåsar, märks de låga nivåerna i grundvattnet. I fem län riskerar det även att bli vattenbrist i de stora magasinen, alltså större vattentäkter som kommunalt dricksvatten ofta kommer ifrån.

Orsaken till det låga grundvattnet i mindre vattentäkter är att det varit låga nivåer av nederbörd sedan mars månad, enligt SGU. I de större vattentäkterna beror de låga nivåerna på ett underskott av nederbörd under en längre period.

Årstider förändrats

Att årstiderna har förändrats är också en anledning till de låga vattennivåerna. Och med ett annorlunda klimat väntas det framöver bli vanligare att grundvattennivåerna är låga, enligt Bo Thunholm.

– Skillnaden är att vi får en minskad snösmältning under våren, eftersom det är mer regn än tidigare under vintern. Då får vi inte den kraftiga påfyllningen av grundvattnet som vi är vana med.

Län med risk för vattenbrist

Små vattentäkter:

Blekinge län

Gotlands län

Gävleborgs län

Hallands län

Jönköpings län

Kalmar län

Kronobergs län

Stockholms län

Södermanlands län

Uppsala län

Värmlands län

Västmanlands län

Västernorrlands län

Västra Götalands län

Örebro län

Östergötlands län

Stora vattentäkter:

Gotlands län

Jönköpings län

Kronobergs län

Stockholms län

Södermanlands län

Östergötlands län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.