Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s Mats Knutson är inte förvånad över att S går så starkt framåt. Hör varför i klippet ovan. Foto: Jonas Ekströmer/TT, Tim Aro/TT

Analys: Grusade förväntningar bakom nedgången

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Grusade förväntningar bland många väljare är en viktig förklaring till resultatet i SCB:s första partisympatiundersökning efter valet.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Inget av Tidöpartierna ökar och Sverigedemokraterna backar ordentligt i opinionen.

Sverigedemokraternas nedgång är sannolikt en konsekvens av väljarmissnöje med delar av den budget som nyligen presenterades, inte minst att bensin- och dieselpriserna inte alls sänks så mycket som SD talade om inför valet.

Fortsätter SD:s nedgång i kommande opinionsundersökningar lär spänningarna öka i det nuvarande regeringssamarbetet.

Socialdemokraterna kraftiga uppgång i SCB:s partisympatiundersökning är inte oväntad. Partiet kan i opposition nu helt rikta in sig på att kritisera den förda politiken, vilket hittills har lett till ökat opinionsstöd.

Just nu är det övertag i opinionen för den rödgröna sidan. Men det är långt kvar till nästa val och mycket kommer att hända i opinionen innan dess.

Centerpartiet är på väg nedåt i opinionen och en första uppgift för en nyvald partiledare blir att försöka vända den nedgången. Krisen fortsätter för såväl Liberalerna som Miljöpartiet, som båda hamnar farligt nära riksdagsspärren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.