Foto: TT

Guide – Förläng livet på kläderna i din garderob

Uppdaterad
Publicerad

Det finns mycket du kan göra för att dina kläder ska hålla formen och användas längre. Här är några tips:

Trasiga sömmar

En trasig raksöm är mycket lätt att sy ihop både för hand och med maskin. Gör det gärna så fort som möjligt innan hålet hunnit bli för stort. Har du någon gång hanterat en symaskin så klarar du det.

Hål i kläderna

Är det ett hål mitt i ett tyg kan du prova att brodera över hålet. Antingen försöker du göra en osynlig lagning från insidan, eller så gör du ett broderi i avvikande färg och mönster som sticker ut. Det finns många olika hantverkstekniker för att laga kläder, en som blivit populär är den japanska lagningstekniken Sachiko.

Noppor

Är det en ulltröja kan du kamma eller skära bort nopporna med en kam eller ett särskilt verktyg. Om du har ett noppigt bomullsplagg som till exempel en t-shirt är det svårare. Det är ett tecken på att plagget var av så dålig kvalité att det inte klarade användningen. Då är det bättre att använda det till något annat, till exempel som trasa eller stoppning i en kudde.  

Krympta kläder

Ullplagg som tvättas för varmt och krymper har de flesta säkert varit med om. Ullen blir i praktiken tovad, och kan klippas och hanteras utan att den fransar. Den kan till exempel sys om till en handledsvärmare om den består av ett mönster som man gärna vill bevara. Annars är tipset om ett plagg har krympt att se om det finns en mindre person som den passa istället.  

Fläckar

Kolla om det räcker att bara tvätta den yta där fläcken sitter. Använd den mest miljövänliga tvättmetoden som till exempel galltvål eller något av de många husmorstips som har bevarats. Här hittar du till exempel tips mot fläckar från ketchup, rött vin och olja.

Finns det inget som hjälper mot fläcken kan du överväga om det går att klippa bort eller täcka över den del av plagget där fläcken sitter.

Om du varken har tid eller lust att reparera

Bor du i en stad har du förmodligen närmare till en skräddare än du kanske är medveten om. Skomakerier och kemtvättar brukar ofta erbjuda lagning av kläder och ligger i regel centralt. Flera klädföretag erbjuder också gratis lagning av kläder som är bra att utnyttja. Om du saknar en skräddare där bor finns det digitala tjänster som lagar kläder via post.

Så får du kläderna att hålla längre:

• Köp till att börja med kläder av hög kvalitet

• Tvätta inte för ofta, ofta räcker det att vädra plaggen

• Borsta bort smuts från ytterplagg direkt

• Läs och följ tvättinstruktionerna

• Blanda inte olika färger i tvätten

• Tvätta känsliga plagg i tvättpåse

• Undvik torktumlare

• Ånga är bättre än strykjärn om du vill ha släta kläder

• Häng kläderna på breda galger i garderoben

• Smörj dina skor för att ge skydd mot väta

• Använd skoblock och skohorn för att hålla passformen

• Förvara stickade tröjor vikta, och låt dem torka plant

Källa: Maria Lagerman, Stockholms stadsmission, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.