Bilden visar regeringens nya ministrar. Från vänster: Per Olsson Fridh, MP, Märta Stenevi, MP, statsminister Stefan Löfven, S, och Per Bolund, MP. Foto: Anders Wiklund/TT

Guide: Här är de nya ministrarna

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterade statsminister Stefan Löfven de nya ministrarna. Vilka är de egentligen?

Per Bolund (MP)

Per Bolund (MP) blir ny miljöminister och vice statsminister efter regeringsombildningen. Foto: Anders Wiklund/TT

Per Bolund blir vice statsminister och klimat- och miljöminister. Han lämnar därmed posten som finansmarknads- och bostads­minister och biträdande finans­minister. Bolund är riksdagsledamot sedan 2006 och har suttit i finansutskottet och näringsutskottet. 2019 tog han över som manligt språkrör i Miljöpartiet efter Gustav Fridolin.

– Jag har blivit känd som biologen på finansdepartementet. Därför känns det som ett naturligt steg att bli biologen på miljödepartementet, säger Bolund.

Märta Stenevi (MP)

Miljöpartiets nya språkrör Märta Stenevi blir jämställdhets- och bostadsminister. Foto: SVT

Miljöpartiets nya språkrör blir jämställdhets- och bostadsminister. Sedan 2014 har Märta Stenevi varit heltidspolitiker, bland annat som region- och kommunalråd och gruppledare för Miljöpartiet i Malmö. 2019 valdes hon till partisekreterare. Samma år beskrev hon sig vara varken höger eller vänster.

– Sverige är ett av världens mest jämställda länder, men vi har mycket kvar att göra. Kvinnors livsinkomster är i genomsnitt flera miljoner lägre än mäns, säger Stenevi under dagens presskonferens.

Åsa Lindhagen (MP)

Åsa Lindhagen (MP) blir finansmarknadsminister och biträdande finansminister. Foto: Jessica Gow/TT

Jämställdhetsministern lämnar därmed sin post och blir finansmarknadsminister och biträdande finansminister. Miljöpartisten Åsa Lindhagen har varit jämställdhetsminister i regeringen sedan 2018. Hon var tidigare socialborgarråd i Stockholms stad och åren 2012 till 2014 var hon gruppledare för Miljöpartiet i Stockholms stad. Innan dess satt hon i Rädda barnens styrelse.

– Finansmarknaden har en viktig roll att spela när det gäller utvecklingen mot ett hållbart samhälle. Och det arbetet vill jag fortsätta driva framåt, säger Lindhagen.

Per Olsson Fridh (MP)

Per Olsson Fridh (MP) blir minister för internationellt utvecklingsarbete. Foto: Anders Wiklund/TT

Blir minister för internationellt utvecklingsarbete. Han tar därmed över efter Peter Eriksson (MP). Olsson Fridh har varit ordförande för Miljöpartiet i Stockholms stad sedan 2011 och röstades in som riksdagsledamot från Stockholms kommun 2014. Han har fram till nu varit statssekreterare hos Peter Eriksson.

– Klimatkrisen drabbar de allra fattigaste hårdast. Världen måste klara klimatomställningen, och för det behöver vi mer globalt samarbete – inte mindre, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.