Här presenterar statsminister Stefan Löfven de nya ministrarna i regeringen: Märta Stenevi och Per Olsson Frifh (MP). Foto: Anders Wiklund, TT

Bolund ny vice statsminister – Stenevi får ministerpost

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) meddelade på fredagen att Per Bolund blir ny vice statsminister och att MP:s nya språkrör Märta Stenevi får rollen som jämställdhetsminister.

Ytterligare två poster får nya ministrar.

Under en pressträff presenterade statsminister Stefan Löfven förändringar på fyra av ministerposterna i regeringen. Ombildningen kommer efter att Miljöpartiets tidigare språkrör Isabella Lövin lämnat posten som miljö- och klimatminister samt vice statsminister, och i januari valdes Märta Stenevi till nytt språkrör. Även biståndminister Peter Eriksson (MP) lämnade sin post i december och ersätts nu.

Per Bolund vice statsminister

Som flera miljöpartister och politiska kommentatorer förutspådde blir tidigare finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund ny miljö- och klimatminister, chef för miljödepartementet och vice statsminister.

Bolund är utbildad biolog och har erfarenhet från kommunpolitiken i Stockholm, som riksdagsledamot och sex år som statsråd och biträdande finansminister.

– Han axlar nu ansvaret för att driva regeringens mycket ambitiösa klimatpolitik. Världen är mitt uppe i en klimatkris. Riskerna med krisen är mycket stora men det politiska trycket för att möta den här utmaningen är också stor – och växer, säger Löfven.

– Jag har blivit känd som biologen på finansdepartementet. Därför känns det som ett naturligt steg att bli biologen på miljödepartementet, säger Bolund vid pressträffen.

Ny jämställdhetsminister

Miljöpartiets nya språkrör Märta Stenevi blir jämställdhets- och bostadsminister, med ansvar för stadsutveckling och arbetet mot segregation och diskriminering.

– Jämställdhet är det smartaste sättet att bygga ett samhälle. Vi behöver bygga ett samhälle utan barriärer, säger Stefan Löfven.

– Sverige är ett av världens mest jämställda länder, men vi har mycket kvar att göra. Kvinnors livsinkomster är i genomsnitt flera miljoner lägre än mäns, säger Märta Stenevi.

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) lämnar därmed sin post och blir finansmarknadsminister och biträdande finansminister.

Olsson Fridh klättrar

Ett nytt ansikte i regeringen är miljöpartisten Per Olsson Fridh som tar över som minister för internationellt utvecklingsarbete. Han var tidigare statssekreterare hos biståndsminister Peter Eriksson och får nu ansvar för dessa frågor som statsråd.

Stefan Löfven (S) – statsminister

Magdalena Andersson (S) – finansminister

Ibrahim Baylan (S) – näringsminister

Per Bolund (MP) – miljö- och klimatminister och vice statsminister

Hans Dahlgren (S) – EU-minister

Mikael Damberg (S) – inrikesminister

Anna Ekström (S) – utbildningsminister

Tomas Eneroth (S) – infrastrukturminister

Matilda Ernkrans (S) – minister för högre utbildning och forskning

Anna Hallberg (S) – utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor

Lena Hallengren (S) – socialminister

Peter Hultqvist (S) – försvarsminister

Morgan Johansson (S) – justitie- och migrationsminister

Amanda Lind (MP) – kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågorna

Ann Linde (S) – utrikesminister

Åsa Lindhagen (MP) -  finansmarknadsminister och biträdande finansminister

Lena Micko (S) – civilminister

Jennie Nilsson (S) – landsbygdsminister

Eva Nordmark (S) – arbetsmarknadsminister

Per Olsson Fridh (MP) – minister för internationellt utvecklingsarbete

Ardalan Shekarabi (S) – socialförsäkringsminister

Märta Stenevi (MP) – jämställdhets- och bostadsminister, med ansvar för statsutveckling och arbetet mot segregation och diskriminering

Anders Ygeman (S) – energi- och digitaliseringsminister

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.