Biståndsminister Peter Eriksson (MP) presenterar SIDAs årliga opinonundersökning på en pressträff på huvudkontoret i Stockholm. Foto: Claudio Bresciani/TT

Peter Eriksson lämnar regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Peter Eriksson (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete, lämnar regeringen. I dag är hans sista dag, meddelar han på en pressträff.

– Jag kommer nu från mitt sista regeringssammanträde, säger Peter Eriksson.

– Jag har tidigare bestämt att jag har gjort min sista valrörelse och det är därför det nu är ett lämpligt tillfälle att sluta när det ska komma ett nytt språkrör och bli en regeringsombildning, säger Peter Eriksson på presskonferensen.

Eriksson har en lång politisk karriär bakom sig, som bland annat Miljöpartiets manlige språkrör åren 2002-2011, riksdagsledamot, EU-parlamentariker samt bostads- och digitaliseringsminister

Miljöpartiets opinionssiffror har varit låga under en längre tid, men enligt Peter Eriksson har hans avgång ingenting med det att göra.

– Det handlar om att jag har gjort min värnplikt färdig nu och behöver mucka, säger han.

Kort tid som biståndsminister

Peter Eriksson hade bestämt sig för att sluta redan efter valet 2018, men övertalades att stanna kvar i regeringen i en tid då partiet behövde stabilitet. Hans tid som biståndsminister har varit kort, efter endast en halv mandatperiod lämnar han regeringen. En stor del av hans tid som biståndsminister har präglats av coronapandemin och därmed även de internationella utvecklingssamarbetet.

Den före detta biståndsministern har även tvingats ta en del oväntade politiska strider, som den mot Kristdemokraternas förslag om att använda biståndsbudgeten till att bygga fängelser i utlandet.

Större regeringsombildning på gång

Enligt SVT:s inrikespolitiske kommentator, Mats Knutsson, var Peter Erikssons avgång ganska väntad då han varit med så pass länge, men den kommer också ganska lägligt för Miljöpartiet.

– Det passar partiets strategi ganska bra om man vill genomföra ett större generationsskifte, säger han och tillägger att statsminister Stefan Löfven kommer tvingas till en större regeringsombildning inom kort då klimatminister Isabella Lövin lämnar politiken efter årsskiftet 

Stolt över klimatarbetet

Peter Eriksson säger att det han är mest stolt över under sin långa karriär är Miljöpartiets miljö- och ,klimatarbete men också att han är besviken över att Sverige inte kommit längre vad gäller utvecklandet av ett nytt snabbtåg.

Vad den 62-årige Peter Eriksson ska göra istället för att sitta i regeringen är dock oklart. I dagsläget sitter han inte på några andra politiska poster.

– Jag har inga planer säger han.

Peter Erikssons CV

Peter Eriksson är född år 1958. Han är bosatt i Kalix. Peter Eriksson är gift och har två barn.

Befattningar och uppdrag

2019-

Minister för internationellt utvecklingssamarbete

2016-2019

Bostads- och digitaliseringsminister 

2014–2016

Ledamot i Europaparlamentet 

2002–2014

Riksdagsledamot 

2002–2011

Språkrör Miljöpartiet de gröna 

1999–2004

Kommunalråd i Kalix 

1994–1998

Riksdagsledamot

(Källa: regeringen.se)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.