Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Gun Hellsvik har avlidit

Publicerad

Moderaten Gun Hellsvik har avlidit efter en tids sjukdom. Hon var justitieminister i Carl Bildts regering på 1990-talet. ”Hon inspirerade många, med både starka värderingar och förmågan att få saker att hända”, uppger partiledaren Anna Kinberg Batra.

Gun Hellsvik blev 74 år gammal. Beskedet om dödsfallet kommer från hennes make.

– Hennes mål var att klara vår 50-åriga bröllopsdag, som var i lördags. Och det gjorde hon. Dagen efter vi firat gick hon in i dimman, och en dag senare var hon död, säger maken Per Hellsvik, till TT.

Hon lämnar också efter sig en son och två barnbarn.

Elektronisk fotboja

Gun Hellsvik påbörjade sin politiska karriär i Lund under 1980-talet och var ordförande i kommunstyrelsen 1983–1988. Hon var justitieminister i Carls Bildts regering 1991–1994, och kan lägga införandet av elektronisk fotboja till en av sina politiska gärningar.

”Som statsminister satte jag alltid det största värde på den kombination av gott omdöme, varm humor och djup juridisk kunskap som hon förde med sig till regeringens överläggningar och arbete”, skriver Carl Bildt i en kommentar till TT.

Under senare år har hon bland annat varit generaldirektör för Patent- och Registreringsverket, fram till 2007.

Beklagar bortgången

Efter beskedet beklagar partivänner hennes bortgång.

”Mycket sorgligt att vi förlorat vännen Gun Hellsvik. Hon inspirerade många, med både starka värderingar och förmågan att få saker att hända”, skriver Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra på Twitter.

”En stor förebild har gått ur tiden. Vila i frid!”, skriver den moderata riksdagsledamoten Cecilia Magnusson på Twitter.

”Gun Hellsvik har tyvärr gått bort. Minns henne för starka värderingar och kloka ord. Vila i frid”, skriver riksdagsledamot Tomas Tobé (M) på Twitter.

”Varm och omtänksam person”

Även nuvarande justitieminister Morgan Johansson (S) beklagar sorgen.

”Mycket tråkigt att höra om Gun Hellsviks bortgång. Hon var en varm, omtänksam och kunnig person. Beklagar sorgen”, skriver han på Twitter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer