Elisabeth Svantesson och Hillevi Engström får nya jobb. Foto: Scanpix

Gunilla Carlsson avgår: ”Vi är överens”

Publicerad

Statsminister Fredrik Reinfeldt möblerar om i regeringen. Biståndsminister Gunilla Carlsson får lämna regeringen och Hillevi Engström till ny biståndsminister.

Beskedet om omöbleringen kom vid riksmötets öppnande då Fredrik Reinfeldt läste upp regeringsförklaringen.

Hillevi Engström som nu blir biståndsminister lämnar över sin post som arbetsmarknadsminister åt Elisabeth Svantesson (M). Hon är i dag moderat riksdagsledamot för Örebro län och ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

Vid en presskonferens sade Reinfeldt att han och Gunilla Carlsson är överens om att hon ska avgå.

– Gunilla har haft ansvar för biståndsfrågor i sju år, nu vill hon göra något annat, sade Reinfeldt som påpekade att dagens besked att Gunilla Carlsson lämnar har föregåtts av många samtal.

– Gunilla har hela tiden haft kvinnors perspektiv som utgångspunkt. Det har också motiverat och påverkat mig, sade Reinfeldt.

”En fantastisk resa”

Därefter var det Gunilla Carlssons tur att tala. Hon sade också att hon och statsministern är överens om att hon ska avgå.

– Jag har ju varit minister i sju år och det har varit en fantastisk resa. Det har varit väldigt viktiga och roliga år. Jag känner mig stolt över det jag har åstadkommit men jag är inte redo att fortsätta ännu en mandatperiod.

Gunilla Carlsson tillägger att hon inte vill sitta kvar i riksdagen och att hon har meddelat det till talmannen.

– Jag har bett om att bli entledigad.

På frågan om vad hon ska göra nu svarar Gunilla Carlsson kryptiskt att hon ska börja åka kommunalt.

– Jag kan säga så mycket som att jag i dag har köpt ett SL-kort.

Bara för några veckor sedan sade Fredrik Reinfeldt att ingen regeringsombildning var på gång.

– Det är nästan som en föreställning det vi ser nu. Reinfeldt hyllade henne och hon berättade hur bra det har varit, det här tillhör koderna. Det kommer nog komma fram senare hur hon har varit och hur arbetet gått, säger SVT:s politiska kommentator Margit Silberstein.

Har varit engagerad i Ja till livet

Senare fortsatte presskonferensen och Fredrik Reinfeldt presenterade en ny minister och en minister som byter jobb: Elisabeth Svantesson och Hillevi Engström.

– Elisabeth har en mycket gedigen bakrund inom akademi, politik och näringsliv, sade Reinfeldt.

Reinfeldt tillade att Elisabeth Svantesson är troende. Han sade att han själv lämnat Svenska kyrkan men att det är viktigt att Moderaterna är ett brett parti.

– Hon har varit engagerad i Ja till livet och i Livets ord. Hon är inte det längre, men hon har den bakgrunden det är ett uttryck för hennes tro. Det här är något som vi har pratat om, det är något som inte har koppling till den portfölj hon kommer ha ansvar för i regeringen.

Själv sade Elisabeth Svantesson att hon är hedrad och glad över sitt nya uppdrag.

– Jag tar stafettpinnen och jag ska springa framåt för att jobben ska bli fler.

Hillevi Engström sade att hon är ”väldigt glad över förfrågan om att bli biståndsminister”.

– Det ska vara transparens, det ska vara öppenhet och det ska komma människor till del, det ska jag fortsätta utveckla, säger Engström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer