Inte konstigt att Gunilla Carlsson avgår

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte så konstigt att Gunilla Carlsson lämnar biståndsministerposten. Hon försökte lägga ned myndigehten som granskar biståndet, Sadev, men misslyckades.

Sadev lever tills vidare kvar efter att alla partier utom SD ställt sig bakom myndigheten.

Vidare har Gunilla Carlsson legat i krig med såväl den egna personalen på UD som med Sida om de nya landsstrategierna. Strategierna har försenats på grund av motståndet, och det har gjort att Sida inte kan betala ut pengar till biståndsmottagarna.

Internationellt omtyckt

Gunilla Carlsson har å andra sidan gjort mycket för att effektivisera biståndet och koncentrera det till färre mottagare.Internationellt är hon omtyckt och har ett vinnande sätt tillsammans med vanligt folk. Jag har själv sett henne hålla tal till 1.000 fångar, dömda för folkmord i Ruanda. Jag har sett henne få god kontakt med fattiga kvinnor i Afghanistan.

Men för att få lugn och stabilitet i biståndet är nog polisen Hillevi Engström rätt person. Hon får också lämna ett jobb som hon skött plikttroget men utan den attack som denna utsatta post nu behöver.

Stenhård insats behövs

Elisabeth Svantesson är snabbpratande och fokuserad. Dessutom har hon en doktorsavhandling om mottagandet av människor som kommer Sverige från andra länder. Hon är licentiat i ekonomi och sedan drygt ett år ordförande i arbetsmarknadsutskottet.

Svantesson är en engagerad kristen som är ordförande i riksdagens kristna grupp. Förhoppningsvis har hon är särskild känsla för de som står långt från arbetsmarknaden. Det behövs en stenhård insats för att regeringen ska lyckas med minska de skyhöga arbetslöshetssiffrorna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer