Nya ministern har arbetat mot abort

Uppdaterad
Publicerad

Elisabeth Svantesson blir Fredrik Reinfeldts val som arbetsmarknadsminister. Hon har tidigare varit med i församlingen Livets ord och arbetat för den abortkritiska organisationen Ja till livet.

Den blivande arbetsmarknadsministern har varit engagerad i den abortkritiska rörelsen Ja till livet. Enligt Dn.se var hon 1995 en av 6.000 människor som demonstrerade mot abort, då i egenskap av informationssekreterare för organisationen.

Hon ska då ha sagt till DN:s reporter att hon ”tittat på en film om en abort och tyckt sig se hur barnets lilla mun formades till ett tyst skrik”.

Livets ord privat

Reinfeldt redogjorde i dag för Elisabeth Svantessons bakgrund.

– Hon är också troende. Jag har lämnat svenska kyrkan och vårt parti har tagit beslut om att inte delta som parti i det kyrkoval som var häromdagen.

Enligt Reinfeldt har Svantesson bland annat agerat som lärare inom Livets ord.

– Det här är något vi har pratat om. Det här kommer inte ha kopplingar till hennes ansvarsområde.

Svantesson ville inte svara tydligt på frågan om varför hon varit medlem i Livets ord eller varför hon valde att lämna församlingen.

– Det är en privat fråga, säger hon.

Brinner för integration

Elisabeth Svantesson har suttit i riksdagen sedan 2006 när hon nu går till sin nya post.

Jag tar stafettpinnen och tänker springa framåt för att jobben ska bli fler. Och för att fler ska kunna ta del av de insatser som görs, säger hon.

Den nya arbetsmarknadsministern brinner för integration, det skriver hon själv på Moderaternas hemsida. I två debattartiklar på Svd.se tar hon upp språket som en viktig faktor för nyanlända, och att utbildningen måste bli bättre.

”Även om utvecklingen går åt rätt håll är undervisningen inte tillräckligt målgruppsanpassad och det är svårt att kombinera undervisning med praktik och arbete”, skriver hon.

Läs mer om Elisabeth Svantesson i SVT/SR:s Valpejl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Elisabeth Svantesson (M)

Mer i ämnet