”Det handlar om mänskliga rättigheter”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges nyutnämnda arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson hamnade i blåsväder redan innan hon hann börja sitt nya jobb. Är kritiken befogad eller inte? Se Aftonbladet och Expressens ledarskribenter debattera.

Hennes bakgrund som medlem i Livets ord, informationssekreterare för antiabortrörelsen ”Ja till livet” och en nedlagd röst när frågan om homoäktenskap skulle klubbas fick många kritiska röster att höjas.

Hur politisk korrekta måste svenska statsråd vara och kan man ha åsikter som strider mot svensk lagstiftning och ändå sitta i regeringen? Enligt statsminister Fredrik Reinfeldt är det fullt möjligt.

Elisabeth Svantesson (M)

– När vi tittar på vad Elisabeth gjort bakåt kommer ni märka att hon på 90-talet var engagerad i ”Ja till livet” och Livets ord. Hon är inte det längre men hon har den bakgrunden och det är ett uttryck för hennes tro, något vi pratat om. Det är ett uttryck som inte kommer rymmas inom den portfölj och inte ha kopplingar som den portfölj som hon har ansvar för inom regeringen, sade Reinfeldt vid en presskonferens.

”Det handlar om mänskliga rättigheter”

Men Anders Lindberg, ledarskribent på Aftonbladet, är det märkligt att hon fick posten.

– Vi pratar ändå om grundläggande mänskliga rättigheter. Det är homosexuellas rättigheter och kvinnors rättigheter. Det kan finnas högt i tak i en regering, men det måste finnas väggar också och de utgörs ändå på något sätt av mänskliga rättigheter, säger han och fortsätter:

– Om man då hela sitt politiska liv har bekämpat dessa rättigheter, dels inom ”Ja till livet” som inte är vilken rörelse som helst utan de är extremerna inom abortfrågan. Och dels också aktivt bekämpat homosexuellas rättigheten i rollen som riksdagsledamot, det är ju inte bara att hon har lagt ner sin röst – hon har också kampanjat och opinionsbildat emot det här.

Handlar om rädsla för religion

Malin Siwe, ledarskribent på Expressen håller inte med. Enligt henne spelar hennes bakgrund ingen roll i hennes nya roll som arbetsmarknadsminister.

– Jag tycker att det är väldigt konstigt, jag är odöpt och ateist. Hade jag levt i USA hade jag inte kunnat bli vald till någonting för där ska alla politiker redogöra för sin tro, helst vara kristen, men man är rökt som ateist. I Sverige är det nästan tvärtom, är man religiös och troende ses man på med väldigt stor misstänksamhet, och det tycker jag är sorgligt, säger Malin Siwe, som är övertygad om att det hela handlar om tro.

Hon får mothugg av Anders Lindberg.

– Nej, det är klart att det inte handlar om religion. Att vara informationssekreterare i ”Ja till livet” och hur man röstar i riksdagen är hur man är aktiv politisk. Tro är en privatsak, däremot är det inte en privatsak vilka politiska kampanjer man agerar i. Politik kan aldrig vara en privatsak för en politiker, och här handlar det om vilken politik hon drivit i 20 år, säger Anders Lindberg.

Rätten till abort finns lagstadgad, kan ett statsråd ha åsikter som strider mot lagen?

– Självklart, det är det politik går ut på, att olika partier vill förändra lagar – att människor inom ett parti är med i ett parti för att man tycker att det är det relativt bästa. Man tycker att några åsikter partiet har är ganska dumma, men man lever med dem. Sedan har partiet en uppsättning förslag man tycker är fullständigt korkade, men man är med i dag, säger Malin Siwe.

Se hela debatten i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elisabeth Svantesson (M)

Mer i ämnet