Här argumenterar Svantesson mot fri abort

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges nyutnämnda arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson har fått kritik för sitt abortmotstånd. I ett klipp taget från Gomorron Sverige år 1995 argumenterar hon för sin sak, i egenskap av informationssekreterare i stiftelsen ”Ja till livet”.

– Vi anser att före vecka 18 måste det ofödda barnet ha ett rättsskydd. När jag blir med barn är det inte frågan om ifall jag vill ha barnet eller inte, jag har redan ett barn – frågan är vad vi ska göra med barnet, säger Elisabeth Svantesson.

Hennes motdebattör, journalisten Helena von Zweigbergk, håller inte med. Hon menar att man måste sätta sig in i den kvinnans situation, som blir gravid men inte vill behålla barnet.

Elisabeth Svantesson (M)

– Om man verkligen känslomässigt kan sätta sig in i vilken jobbig situation det är, så skulle man se att det här är ett nödvändigt alternativ. Det dör kanske 200.000 kvinnor om år i illegala aborter. Den känslan som man upplever att vara gravid när man inte vill är så oerhört stark och jag tycker att det är så grymt av ”Ja till livet” att gå ut och skuldbelägga kvinnor som ni gör, säger hon.

Elisabeth Svantesson svarar med att likna abortfrågan med kvinnomisshandel.

– Jag står här för att jag är övertygad om att det ofödda barnet är en människa. Om män slår sina fruar till exempel, många män anser ju att det inte är något fel med det, ska vi då inte bry oss om det?, säger hon.

Har fått kritik

Regeringen har under de senaste dagarna fått kritik för Svantessons bakgrund som abortmotståndare, något som Fredrik Reinfeldt försvarat. Han sade vid en pressträff att hennes bakgrund inte kommer påverka rollen som arbetsmarknadsminister.

Svantesson själv sade vid samma pressträff att hon helt står bakom regeringens politik. På frågan om hur hon ser på abort i dag svarar hon att hon inte längre ser på saker och ting i svart och vitt.

– Jag har lärt mig genom åren att saker och ting inte är svart och vitt. Abortfrågan är väldigt komplex – men den är inte svart eller vit. Det var den för mig när jag var yngre. Men jag har suttit i riksdagen i sju år och står bakom svensk abortlagstiftning.

Se hela debatten i klippet högst upp i artikeln.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elisabeth Svantesson (M)

Mer i ämnet