Foto: TT

Gunnar Strömmer årets svensk

Uppdaterad
Publicerad

Årets svensk heter Gunnar Strömmer har utnämnts till årets svensk.

Av tidningen Fokus föräras han titeln för sitt arbete med föreningen Centrum för rättvisa som framför allt hjälper personer som hamnat i rättsligt klammeri med staten.

Juryns motivering lyder bland annat:

”Med ett konsekvent fokus på individens rätt har han stärkt rättsmedvetandet i hela landet”

– Jag är glad och stolt över att Centrum för rättvisas arbete för människors fri- och rättigheter uppmärksammas på det här sättet. Det är en hedrande utmärkelse, inte bara för mig personligen, utan för alla som jobbat i och på olika sätt stöttat verksamheten genom åren, säger Gunnar Strömmer till tidningen.

Centrum för rättvisa är en ideel förening som grundades av Gunnar Strömmer år 2002. Den ger juridisk hjälp till enskilda personer.

Gunnar Strömmer, som tidigare varit ordförande för Moderata ungdomsförbundet (MUF), verkar på ideel basis för Centrum för rättvisa vid sidan av sitt arbete som advokat.

Bland dem som tidigare fått utmärkelsen Årets svensk finns författaren och artisten Jonas Gardell (2012), artisten Robyn (2010), kommunalrådet Sven-Erik Bucht (2007).

Första gången som tidningen Fokus utsåg årets svensk var år 2006. Då fick Masoud och Shahnaz Garakoei utmärkelsen för att de vågade vägra låta sig utpressas av mc-maffian.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.