Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tror inte det är den här typen av frågor som är avgörande för ett förtroende”, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) i Morgonstudion.

Gunnar Strömmer om ålfiskeaffären: ”Inte det som avgör förtroende”

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagkvällen avgick PM Nilsson från sin position som statsekreterare till statsministern efter den uppmärksammade ålfiskeaffären. I  SVT:s Morgonstudion fick justitieminister Gunnar Strömmer (M) frågan om hur händelserna påverkar regeringen.

– I det långa loppet tror jag inte det är den här typen av frågor som är avgörande för förtroende utan det handlar om hur skicklig en regering är över tid med att lösa de samhällsproblem medborgarna ser, säger han.

”Jag förstår hur olämpligt det var att fiska ål utan tillstånd och att inte säga som det var till myndigheterna”, skrev PM Nilsson på Facebook när han meddelade sin avgång på torsdagen.

Huruvida det var nödvändigt eller inte för PM Nilsson att lämna vill justitieminister Gunnar Strömmer inte kommentera.

– Det kan jag inte bedöma, så vitt jag förstår så har PM Nilsson själv dragit den slutsatsen. Jag kan inte bedöma det närmare. Nu står vi där vi står.

Sverige har under dagarna varit värd för ett EU-ministermöte som fokuserar på arbete mot internationell organiserad brottslighet. Våldsvågen i Sverige och framför allt Stockholm fortsätter göra sig påminnd. Så sent som inatt sprängdes en port till ett flerfamiljshus i Akalla i Stockholm och i Linköping avlossades skott mot ett flerfamiljshus.

EU-mötet går på fredagen in i sin sista dag. Gunnar Strömmer säger att det är uppenbart att ett starkt samarbete över landsgränser behövs.

– En stor del utav den gängrelaterade brottsligheten har väldigt starka internationella förgreningar och sker över landsgränser. Flera utav de grova brottslingar som på goda grunder kan antas vara inblandade i den senaste händelseutvecklingen befinner sig just nu inte i Sverige utan i andra länder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.