Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin håller tal på onsdagskvällen på Järvaveckan. Foto: SVT

Gustav Fridolin (MP): Avstånd skrämmer mig

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin pratade mycket om avstånd i sitt tal på Järvaveckan.
– Avstånd mellan människor skrämmer mig i valrörelsen. Motsatsen till avstånd är inte bara närhet utan solidaritet, sade han.

Tidigare på dagen sade Fridolin till SVT att hans tal skulle handla om miljiö och rättvisa och varför det hänger ihop.

– Vi kan vara ett av de länder som tar ledningen för att möta klimathotet. Det bygger på att vi är ett land som hänger ihop, där vi kan möta de stora utmaningarna i världen utan att vara oroliga för varandra, sade han.

Han tycker Järvaveckan är bra för att här kan alla få möta den svenska valstugedemokratin, ”där vi står och snackar öga mot öga”.

”Klimathotet händer nu”

Mycket av talet var på temat att minska avstånden mellan människor och avstånd som gör att vi uppfattar att saker som händer inte angår oss. Klimathotet var ett exempel:

– Det beskrivs alltid som avlägset, något som händer sedan. Men det händer nu. Det handlar inte om okända kommande generationer utom om samma barn och barnbarn som vi läser godnattsagor för om kvällen. Om vi inget gör blir det de som drabbas hårdast, sade han och slog fast att ”barns tillgång till natur ska aldrig vara en klassfråga”.

Gustav Fridolin gav också en passning till andra partier, som han menar vill stoppa mycket av den miljöpolitik som Miljöpartiet drivit igenom.

– Annie Lööf och Ulf Kristersson går till val på göra flyget billigare, sade han.

Accepterar inte fattigdom

Och hans budskap till alla som bor runt Järvafältet är att alla barn ska få växa upp i trygghet.

– Inga barn ska växa upp i hedersförtryck. Alla äger sitt liv och sin framtid. Ingen ska möta rasism och diskriminering. Arbetet för trygghet hänger ihop med arbetet för miljön. Man kan inte ta itu med stora frågor om man är otrygg i vardagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Järvaveckan 2018

Mer i ämnet