Leif GW Persson Foto: TT

GW: Licensjakt på varg hjälper inte mot tjuvjakt

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverket har öppnat för licensjakt på varg i vinter och ledde återigen till stor debatt. I Veckans Brott ger sig kriminologen Leif GW Persson in i debatten.
– Det låter lite mycket med 90 vargar.

Det var för snart två veckor sedan som Naturvårdsverket öppnade för att länsstyrelser kan få fatta beslut om licensjakt på varg. Det kan röra sig om cirka 90 vargar som kan få skjutas för att nå målet på en vargstam på 270 vargar i Sverige. Men Leif GW Persson är kritisk till beslutet.

– Det låter lite mycket med 90 vargar. Jag tror det blir ett jävla ylande från motsidan som inte tycker att man ska skjuta dem, säger han i kvällens Veckans brott.

Syftet för licensjakten är att minska koncentrationen av varg och begränsa konsekvenserna för tamdjursägare och näringar. Men Leif GW Persson menar att det även ska finnas en tanke att den illegala jakten ska försvinna – men det kommer inte att hända enligt honom.

– Man har en idé om att det skulle hålla ned den illegala jakten men jag delar inte den idén. Jag tror inte på det. Den kommer nog ha ungefär samma omfattning ändå. De där lever skilda liv så att säga, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer