Gymbranschen fortsätter svälla

Uppdaterad
Publicerad

Med lockbeten som yoga, barnpassning och seniorträning har gymbranschen lyckats bredda sin kundbas. De största kedjorna slår varje år nya medlemsrekord och ser ingen ände på tillväxten.

-Efterfrågan ökar hela tiden, säger Kent Orrgren, vd för den svenska delen av den nordiska träningsjätten Sats.

Han fick under lågkonjunkturens 2009 se omsättningen växa med ytterligare 14 procent till 711 miljoner kronor. Rörelsevinsten steg rejält, när engångskostnaderna för att lägga ner Sats solarieverksamhet räknas bort, och antalet medlemmar fortsatte att öka. I dag har Sats drygt 135 000 medlemmar i Sverige.

-Det är fler än någonsin hittills, säger Orrgren.

Över en halv miljon

Sats är den största privata aktören i gymbranschen. Men allra störst, totalt sett, är den ideella organisationen Friskis & Svettis, med över 100 föreningar runt om i landet. Och även Anna Iwarsson, generalsekreterare i organisationen, kan glädja sig åt rekordhöga medlemstal.

I dag tränar över en halv miljon människor hos Friskis & Svettis. Sedan millennieskiftet har medlemsantalet mer än fördubblats, och Iwarsson räknar med fortsatt tillväxt i år:

-Vi ser inga andra tendenser.

Mycket pengar

Omsättningen når inte riktigt upp till Sats nivåer, eftersom Friskis & Svettis priser är lägre. Men Anna Iwarsson uppskattar att de olika lokalföreningarna tillsammans drar in cirka 550 miljoner kronor och även det, konstaterar hon, är ”väldigt mycket pengar”.

Både Sats och Friskis & Svettis utlovar expansion och utveckling av sina respektive verksamheter även framöver.

-Vi är i dag störst på gymsidan. Och där finns oändligt mycket mer att göra. Så vi har bara börjat, som jag ser det, säger Anna Iwarsson.

Bråkar om skatt

Tonen mellan de privata och ideella aktörerna i gymbranschen har emellanåt varit hård. De privata friskvårdsföretagens branschorganisation, Frisk, anser att konkurrensen snedvrids genom att skattelagstiftningen gynnar ideella föreningar som Friskis & Svettis. ”Okunskap”, tillbakavisar Anna Iwarsson, och pekar på att ideella föreningar inte får göra avdrag för moms.

Kent Orrgren på Sats uttrycker sig diplomatiskt och säger, precis som Iwarsson, att huvudkonkurrenten för samtliga aktörer i branschen är sofflocket.

-Det är fortfarande en väldigt liten del av den svenska befolkningen som tränar regelbundet på träningscenter. Det ligger någonstans på 12-14 procent av den vuxna befolkningen, säger han.

-Det är jättesvårt att säga var taket är. Men man kan konstatera att det finns mer att göra för oss alla.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.