Foto: TT

Gymnasieministern om #tystiklassen: Ingen har gjort tillräckligt

Uppdaterad
Publicerad

Under #tystiklassen samlar nu elever från grundskolan och gymnasiet sina erfarenheter av sexuella trakasserier och övergrepp.

– Det är förskräcklig läsning. Jag tyckte att den ena berättelsen var värre än den andra, säger Anna Ekström (S) gymnasie- och kunskapskapslyftsminister.

SVT Nyheter har fått tillåtelse att publicera några av de erfarenheter som eleverna har delat med sig av i en hemlig Facebookgrupp. Bland 200 vittnesmål nämns våldtäkter, övergrepp och trakasserier.

Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S), som tidigare har varit generalsekreterare på Skolverket, är självkritisk.  

– Jag tycker att vi alla ska se oss i spegeln och fundera på om vi har gjort tillräckligt. Mitt ansvar i dag är att se till att lagar och regler är så bra som möjligt och att det finns bra resurser. Och det tar jag på mycket stort allvar. Jag tycker inte att någon av oss kan säga att vi har gjort tillräckligt när vi läser de här reportagen.

”Har starkare lagar”

Samtidigt som hon säger att hon inte är överraskad av de erfarenheter som hon har tagit del av, menar hon ändå att det går framåt i arbetet med att minska övergreppen.

– Om vi jämför med några år tillbaka i tiden så har vi starkare lagar, vi har myndigheter som arbetar med det här, det finns instanser som barn kan vända sig till, det finns en annan diskussion om det här i samhället. Men ändå, det här uppropet visar att det inte finns någon anledning att slå sig till ro.

Har kallat till sig representanter för skolvärlden

Ett konkret förslag som hon vill gå vidare med är att flytta ansvaret för sexuella trakasserier inom skolvärlden till Barn- och elevombudet. För att få fler förslag har Anna Ekström också kallat till sig en bred grupp av representanter inom skolvärlden.

– Vi har kallat till oss myndigheter, elevrepresentanter, lärarrepresentanter, friskolor, kommunala skolor för att verkligen gå till botten med: Har man de verktyg man behöver? Kan man använda dem på rätt sätt? Är det någonting mer vi kan göra? säger Anna Ekström.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.