Foto: TT

Gymnasieskola försvarar Youtube-utbildning efter kritik

Uppdaterad
Publicerad

Gymnasieskolan Thorén Innovation School försvarar sin Youtube-specialisering i estetiska programmet efter den skarpa kritiken från gymnasieminister Anna Ekström (S).

– Synen på utbildning behöver förändras, skriver Thoréngruppen i Dagens Samhälle.

Thorén Innovation School lockar inför nästa läsår elever med en specialisering på det estetiska programmet, där elever får lära sig att bli framgångsrika bloggare, ”influencers” eller ”youtubers”.

Nu går skolkoncernen ut med en replik där man hänvisar till att ett flertal rapporter pekar på att vartannat arbete kommer automatiseras under de kommande 20 åren och att nya typer av yrken och företag kommer utvecklas.

”Det innebär att synen på utbildning också behöver förändras”, skriver Thoréngruppen i Dagens Samhälle.

Byts mot Youtube

Bolaget pekar också på att unga i stor utsträckning bytt ut tv-tittandet mot till exempel Youtube, vilket borde leda till nya arbetstillfällen.

”Vi försöker med andra ord att förstå samtiden och samtidigt omfamna vår framtid.”

Riktat kritik

Gymnasieminister Anna Ekström har tidigare i en debattartikel beskrivit skolföretagets grepp som ”löjeväckande”, ”ett marknadsföringsknep”, ”verkliglighetsfrämmande” samt att ”det är inte rimligt att förespegla unga människor ett liv där det räcker att få många följare på Instagram för att klara sig på arbetsmarknaden”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.