När SVT berättar om fallet Anneli för H&M:s nye vd Helena Helmersson så är hon mycket försiktig i sina svar. Hon vill varken dementera eller bekräfta att H&M lagrar känsliga uppgifter anställda. Foto: Hasse Holmberg/TT

H&M-anställd i Sverige: ”Jag blev chockad när jag läste min personakt”

Publicerad

– Jag blev chockad när jag såg allt de hade lagrat om mig. Det var även privat känslig information som de inte borde lagra, säger Anneli till SVT Nyheter.

Anneli var kläddesigner på H&M och berättar om sina erfarenheter i den nyutkomna boken ”The big boss” som handlar om H&M:s huvudägare Stefan Persson. Hon jobbade på huvudkontoret i Stockholm och upplevde en konflikt när hon ville gå ner i arbetstid för att ta hand om sitt barn. Hon började ana att H&M hade lagrat känsliga uppgifter från tidigare år.

– När jag ville begära ut min personakt så reagerade de märkligt. Det var först efter en lång process som jag fick läsa vad som fanns i arkiven, berättar hon.

Hittade 200 sidor information om sig själv

Anneli hittade nära 200 sidor information. Mycket var sådant som hon förstår att ett företag sparar om anställda. Men en del ”positiv” information om hennes utbildningar och framgångar saknades. Men det fanns även en ”personlig fil” med 40-50 sidor där det förekom känsliga privata uppgifter som sjukskrivning vid graviditeten, uppgifter om mediciner, biverkningar och detaljer som hennes familjerådgivning.

Anneli hade inget pågående sjukskrivningsärende eller rehabilitering kring detta och upplever att man sparat information som inte är tillåten att lagra. 

– Där fanns saker som jag sagt i förtroende till en chef som jag litade på. Sådan information finns ingen rätt att spara i arkiv som andra kan se, säger hon.

Nya vd:n försiktig i sina svar

När SVT Nyheter berättar om fallet Anneli för H&M:s nye vd Helena Helmersson så är hon mycket försiktig i sina svar. Hon vill varken dementera eller bekräfta att H&M lagrar känsliga uppgifter om anställda.

– Det låter väldigt märkligt och jag har inte insyn i det. Jag vet vilka regler vi har och det är ju superstrikt att följa de lagar som finns. Det är superviktigt för oss.

Företag har rätt att samla uppgifter om anställda. Information om sjukskrivning får finnas, och i vissa fall lagras, om arbetsgivaren kan hävda att just dessa uppgifter är relevanta för att hantera till exempel sjukersättning eller en rehabiliteringsplan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.