H&M åläggs nu att betala en sanktionsavgift för otillåten lagring av känslig data om sina anställda. Foto: Fredrik Sandberg/TT

H&M lagrade känslig data om anställda – får betala 367 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Klädjätten H&M lagrade ”systematiskt och detaljerat” känsliga uppgifter om sina anställdas privatliv. Nu tvingas företaget betala 367 miljoner kronor i sanktionsavgift.

Den regionala dataskyddsmyndigheten i Hamburg har belagt H&M med en sanktionsavgift om 367 miljoner kronor för otillåten datalagring av personuppifter om sina anställda, rapporterar Nyhetsbyrån Direkt enligt DI.

Beskedet kom på onsdagen efter att ärendet har utretts under året.

Det var i februari tidigare i år som det avslöjades att H&M hade kartlagt och lagrat känsliga personuppgifter om sina anställdas privatliv. Uppgifterna ska ha funnits tillgängliga för en vidare krets chefer inom bolaget.

Datainspektionens generaldirektör i Hamburg, Johannes Caspar, sade då till SVT Nyheter att H&M ”systematiskt och detaljerat” lagrat uppgifter om anställdas hälsotillstånd vilket innefattat alltifrån cancer till urinläckage. Även detaljer som uppgifter om gräl i familjen, semesterupplevelser och information om vänner och husdjur, ska ha kartlagts.

Ser allvarligt på ärendet

Klädjätten har gjort ett officiellt uttalande där det uppges att de ser allvarligt på ärendet och att att det var de själva som rapporterade händelsen.

Personuppgiftsincidenten ska ha inträffat vid ett servicecenter i Nürnberg, vilket H&M själva anmälde i oktober 2019.

I sin delårsrapport, där beloppet reserverats, skriver nu bolaget att H&M-gruppen ”tillstår att fel har begåtts på servicecentret och kraftfulla åtgärder har gjorts för att rätta till det inträffade”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.