Tidningen har intervjuat New York-bon Cynthia Magnus som vid flera tillfällen sett stora säckar med sönderklippta kläder som H&M lagt till sophämtningen. Ibland letar olika personer efter plagg som ändå går att använda.
-Jag blev förvånad över slöseriet, säger hon till tidningen. I början av december när det var så kallt, såg jag ett tjugotal säckar som var uppskurna efter att folk hade letat efter något användbart. Sockor, handskar med avklippta fingrar, uppskurna jackor och annat. Jag blev förvånad över slöseriet.
I närheten finns ett uppsamlingsställe för en välgörenhets-
organisation där man säger att man gärna skulle ta hand om de kasserade kläderna om de var hela.
H&M undersöker uppgifterna om de förstörda kläderna
Pernilla Halldin, presskontakt på H&M i Sverige säger att de håller på att undersöka uppgifterna om den aktuella butiken i New York och därför inte kan kommentera det.
-Generellt är det ganska få plagg som vi inte lyckas sälja, och i princip ska de gå till välgörenhet då. Förra året skänkte vi sammanlagt 500.000 plagg runt om i världen. De flesta dock innan de nådde butiken, förklarar Pernilla Halldin.
”Nästan allt säljs”
Med H&M:s 2.000 butiker skulle det innebära att varje butik skulle skänka max 150 plagg till välgörenhet, vilket skulle innebära att butikerna lyckats sälja nästan vartenda plagg 2009. Men Pernilla Halldin vill inte uppge hur stor del av kollektionen som blir osåld i butikerna.
Kläder som reklameras och bedöms motsvara kvalitetskraven ska också skänkas till välgörenhet. Däremot ska alla plagg som inte motsvarar H&M:s kvalitetskrav slängas.
-Det kan röra sig om kläder som är trasiga eller inte klarar till exempel kemikalierestriktionerna. De skärs sönder för att de inte ska säljas vidare, säger Pernilla Halldin. Kanske kan kläderna i New York vara sådana som inte motsvarar kvalitetskraven, avslutar hon.
Nils Edman