”Fyll bordet med goda grönsaker”, är ett av Naturskyddsföreningens tips för en klimatsmart jul. Foto: TT

Fem tips för en klimatsmart jul

Uppdaterad
Publicerad

Får du panik av tanken på dina klimatavtryck under julen? Ta det lugnt! Det finns klimatsmarta sätt att fira jul på. Här är fem saker du kan vara extra noggrann med, enligt Johanna Sandahl, ordförande på Naturskyddsföreningen.

Resandet

– En väldigt stor klimatpåverkan är att man reser en del. Då kan man tänka på att undvika att flyga. Det är en stor klimatbov för många svenskar. Åk gärna tåg eller buss. Om du behöver åka bil kan du samåka med andra och försök fylla bilen med människor.

Maten

– Fyll bordet med goda grönsaker. I den mån man vill äta kött kan man välja ekologiskt och naturbeteskött. Vad gäller fisk kan man äta sill och skarpsill, men undvik ålen som är utrotningshotad. Godis och kakor innehåller ofta palmolja. Kolla bland ingredienserna om det finns palmolja, som är kopplat till miljöproblem och stor klimatpåverkan.

Julgranen

– Plast eller äkta? En riktig gran är bättre. Plastgranarna är ofta tillverkade väldigt långt bort med långa transportsträckor, men framförallt innehåller de inte sällan plaster som kan innehålla farliga kemikalier. Känner man någon som äger mark kan man fråga om man kan ta en gran. Det finns kravmärkta granar som man kan få tag på, odlade utan bekämpningsmedel. Annars är det bäst att fråga efter en vanlig svensk rödgran. Då ska man försöka köpa en som är odlad så nära som möjligt.

Julklapparna

– Resursutnyttjande genom konsumtion av prylar orsakar både klimat- och annan miljöpåverkan. Undvik att bara köpa nya saker i julklapp. Man kan ge bort begagnade saker, upplevelser, sin egen tid, och om man är bra på nåt kan man till exempel ge bort en gitarrlektion. Fokusera på upplevelser, omtanke och tjänster.

Sorteringen

– Sortera julsoporna. Snören från paket ska ligga i brännbart, papper och kartong där de ska vara. Värmeljus ska man gärna återvinna, aluminium är en väldigt energikrävande metall att framställa. ”Pluppen” längst ner i koppen får man pilla bort och sortera rätt.

Så sorterar du julskräpet

Julklappspappret – omslagspapper och wellpapp från paketen ska läggas i behållaren för pappersförpackningar, alltså inte i tidningsinsamlingen. Ta bort alla snören från papperet eftersom det stör återvinningen.

Julsnöret – lägg i soppåsen. Då kan de kan bli fjärrvärme och el. Det kanske inte är növändigt att slänga alla snören – julsnören går ofta att använda igen.

Frigoliten – återvinn genom att lägga i behållare för plastförpackningar.

Ljusslingan – lämna smålampor från luciakransen, julgransljus, ljusslingor, elljusstakar som smått el-avfall på återvinningscentralen.

Värmeljus – I de flesta kommuner ska både koppar och vekeshållare lämnas i behållaren för metallskrot på återvinningscentralen.

Julgranen – lämnar du in på närmaste återvinningscentral eller i grovsoprummet. På sina håll ordnas även insamlingsställen.

Källa: Naturskyddsföreningen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.