”Hade jag varit ett år äldre hade jag kommit in”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet sökande till högre utbildningar i höst har ökat med 13 procent, jämfört med höstterminen 2019. Störst är ökningen bland unga.

– Jag har kompisar som tänkte ta ett sabbatsår, men man väljer bort det med tanke på hur arbetsmarknaden ser ut nu, säger 19-åriga Elin Riis.

Idag kom universitets- och högskolerådet med sin analys av antagningarna till höstens utbildningar. Söktrycket har ökat rejält, med 13 procent från höstterminen 2019. Och allra störst syns ökningen i åldersgruppen 19 år och yngre, där antalet sökande ökat med 30%.

– Det är jättehård konkurrens om alla de jobb man kan ta direkt efter gymnasiet, då känns det mer säkert att börja plugga, säger 19-åriga Elin Riis.

För Elin Riis innebär den ökade antagningspoängen att hon inte kom inte på den utbildning hon hade tänkt sig – biomedicinprogrammet vid Uppsala universitet.

– Hade jag varit ett år äldre och sökt förra året hade jag kommit in. Men det känns ändå okej, jag börjar troligtvis på apotekarprogrammet i stället, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.