Foto: TT

Hägglund vill se ny profil hos KD

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna behöver en ny profil, inte bara personer och politik, enligt den avgående partiledaren Göran Hägglund.

Han betecknar de åtta åren i regeringsställning som de mest framgångsrika åren i partiets historia.

Men partiet kan inte vara nöjd med det svaga stödet för dess politik, politiken måste utvecklas, hävdade Hägglund i sitt sista stora tal som partiledare, på partiets kommun- och landstingsdagar i Örebro.

– Vi vinner inte 2018 års val med den politik som förlorade 2014, sade Hägglund och bad partivännerna fundera på om KD skrämmer folk, om svaren på väljarnas frågor är relevanta eller om KD upplevs som för tråkigt.

Göran Hägglund avgår

– Partiet måste söka svar. Måste göra bättre, för potentialen finns där, sade Hägglund inför åhörarna, med de fyra som gör anspråk på att ta över efter Hägglund i april på första bänk.

Partiet har mindre väljarstöd nu än när han valdes i april 2004, trots – eller på grund av – åtta år i regeringsställning.

– Sverige är i dag ett mer kristdemokratiskt land än det var före 2006, sade Hägglund och drog fram vårdnadsbidraget och avdraget för de som ger gåvor till ideella organisationer som stora framgångar.

Känga till FP

Därför är besvikelsen stor, enligt Hägglund, på Folkpartiet som vill rösta mot vårdnadsbidraget i riksdagen, tillsammans med de rödgröna.

– Det beklagar jag djupt, sade Hägglund som fick kraftiga applåder när han sade att det är för familjernas skull, inte KD:s, som partiet varit så hårda tillskyndare av vårdnadsbidraget.

Redan på lördagskvällens fest fick Hägglund, som formellt inte avgår förrän 25 april, ett partiinternt tack från närmare 700 församlade. Han utnämnde på nytt slopandet av fastighetsskatten som den främsta kristdemokratiska framgången under sin tid som partiledare och minister.

När han tog över partiet efter företrädaren Alf Svenssons 31 år vid rodret uppmanade han partiet att våga utmana mer, bli bredare, att sänka trösklarna till politiken och bli bättre på jämställdhet.

I kvällens Agenda möts partiledarkandidaterna Ebba Busch Thor och Acko Ankarberg Johansson i debatt – vilken väg väljer KD nu?

Agenda sänds klockan 21.15 i SVT2. Programmet kan även ses direkt i SVT Play eller i efterhand här.

Fakta: Göran Hägglund

  • 56 år gammal.
  • Född och uppvuxen i värmländska Degerfors.
  • Bosatt i Jönköping och gift med Karin Hägglund, två söner.
  • Började sin politiska bana i ungdomsåren, på 1970-talet. Har suttit i förbundsstyrelsen och arbetat som ombudsman för Kristdemokraternas ungdomsförbund (KDU).
  • Riksdagsman sedan 1991, partiordförande i Kristdemokraterna sedan 2004 och socialminister 2006-2014.
  • Var politisk sekreterare åt sin företrädare Alf Svensson i riksdagen 1985-1988.
  • Jobbade som placeringsrådgivare och försäkringskonsult 1988-1991.

Källa: NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göran Hägglund avgår

Mer i ämnet