Personerna som KD-distrikten gärna ser som Göran Hägglunds efterträdare: Ebba Busch Thor, Acko Ankarberg Johansson eller Lars Adaktusson. Foto: TT

Här är distriktens favoriter att ta över efter Hägglund

Uppdaterad
Publicerad
SVT Nyheter har gjort en rundringning till KD:s samtliga distriktsordföranden – som visar på ett tydligt stöd för en topptrio: Ebba Busch Thor, Lars Adaktusson och Acko Ankarberg Johansson. Den partiledarkandidat som nämns mest är Ebba Busch Thor.

På torsdagen meddelade Göran Hägglund att han avgår som partiledare för Kristdemokraterna. Han föreslår en partiledaromröstning på en extrastämma senare i vår. Dessförinnan ska valberedningen ta fram tänkbara kandidater.

SVT Nyheter har nu ställt frågan om en möjlig framtida partiledare ut till KD:s samtliga distriktsordföranden. Av 26 distrikt har 17 nämnt en eller flera tänkbara efterträdare – och stödet ute i landet är stort för toppnamnen.

Det namn som flest distriktsordföranden nämnt är Ebba Busch, följt av Lars Adaktusson och därefter Acko Ankarberg Johansson. Även gruppledaren Emma Henriksson omnämns som en möjlig efterträdare.

”Dumt att utesluta något”

Lars Adaktusson har sagt att han behöver fundera igenom om han är redo att ta på sig uppdraget, liksom Ebba Busch Thor.

– Jag är mån om att det blir en öppen process, säger Lars Adaktusson.

Ebba Busch Thor, som i dag är kommunalråd i Uppsala, meddelade i Aktuellt att hon vare sig vill öppna eller stänga några dörrar i dag.

– Jag behöver få lite tid att låta det här beskedet landa innan jag kan svara på frågan. Det viktiga nu är att vi får en öppen process med en partiledare som kan fortsätta förnyelsearbetet.

 Partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson säger till SVT Nyheter att hon behöver betänketid.

– Ska vi svara på sådant redan i dag?

Samtidgt håller hon dörren öppen.

– Det vore dumt att utesluta något, partiet behöver alla krafter det kan få.

Hon menar att Hägglunds besked kom väldigt oväntat.

– Jag tror att vi alla behöver smälta det här ett par dagar, säger Ankarberg Johansson till SVT Nyheter.

Inte heller Emma Henriksson ville lämna något definitivt besked i Aktuellt under torsdagskvällen.

– Alla behöver smälta det här budskapet först, innan någon ger besked på vilka kandidater det finns.

Emma Henriksson och Acko Ankarberg Johansson lyfte båda integrationsfrågan som en av de viktigaste för dem.

– Vi har en moralisk skyldighet att ta emot människor på flykt och vi ska göra det på ett bra sätt, sa Acko Ankarberg Johansson i Aktuellt.

Ebba Busch Thor lyfte fram jämställdheten.

– Jag har tidigare efterlyst ett kristdemokratiskt jävlaranamma och vad jag menar med det är en modern, offensiv kristdemokrati som ger relevanta svar på dagsaktuella samhällsutmaningar. Integrationen är en utav dem, men jag ser jämställdhetsutmaningen som ett viktigt område. Att skapa lika möjligheter för män och kvinnor på arbetsmarknaden, sa hon.

Förvånade

Även många av distriktsordförandena har uppgett förvåning över Hägglunds besked. Samtidigt säger de sig ha förståelse för beslutet då han suttit på partiledarposten i elva år.

De poängterar även att förslagen på namn är baserat på deras personliga åsikter, och inte ska ses som en officiell åsikt för deras respektive distrikt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Göran Hägglund avgår

Mer i ämnet