Göran Hägglunds efterträdare väljs 25 april. Foto: TT

Jakten på ny ledare splittrar KD

Uppdaterad
Publicerad

Mindre än ett dygn efter att Göran Hägglunds avgång meddelar nu samtliga i partistyrelsen att de ställer sina platser till förfogande.

Samtidigt har partiet, efter en livlig diskussion, lyckats enas om ett datum för valet av ny partiledare: den 25 april, då även två nya viceordföranden i partiet ska väljas.

På torsdagen meddelade Göran Hägglund sin avgång som partiledare. På fredagen träffades Kristdemokraternas partistyrelse för att fastställa datum för det extra riksting som ska välja en ny partiledare.

Efter en stundtals livlig diskussion föll valet på 25 april , då såväl ny partiledare som ny partistyrelse ska väljas.

Göran Hägglund avgår

Hela partistyrselsen ställer sina platser till förfogande, även två nya viceordföranden ska väljas.

Göran Hägglund ville, enligt vad SVT Nyheter erfar, föreslå 18 april för sin formella sorti, vilket skulle ha gett valberedningen ungefär lika lång tid på sig som den hade då Alf Svenssons efterträdare skulle utses.

Vill se en öppen process

Men det fanns de inom KD som ville se en helt annan, mer öppen process som också skulle få ta längre tid. Till dem hörde en av de favorittippade kandidaterna, Uppsalas kommunalråd Ebba Busch Thor.

– Jag hoppas på en öppen process, mer lik den vi har sett i till exempel Centerpartiet där flera kandidater faktiskt vågar kliva fram och berätta vad man har att bidra med till partiet, sa hon i Gomorron Sverige i SVT i morse.

Process utan antagonism

Även ungdomsförbundets ordförande Sara Skyttedal ville att kandidaterna skulle ställas mot varandra i ett öppet race.

– Det finns många skickliga företrädare från vårt parti, vem som blir vår nästa partiledare bör avgöras i efter en öppen och omfattande process utan antagonism, skriver hon i dag i Dagens Samhälle.

Falangstriderna i dagen

Risken med en öppen process är att falangstriderna kommer i dagen. Den moralkonservativa, konfessionella delen av partiet har visserligen försvagats sedan Mats Odell förlorade partiledarstriden men de kan se en möjlighet att stärka sina aktier igen när Göran Hägglund försvinner.

Särskilt om de samarbetar med den mer politiskt konservativa delen av partiet, ett samarbete som var en viktig förklaring till att Mats Odell vågade utmana Göran Hägglund på ett extra riksting 2012.

Andra ligger bättre till

Om partiet istället väljer att låta valberedningen vaska fram en huvudkandidat ligger de som redan i dag finns nära den nuvarande partiledningen bättre till, som till exempel partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson, gruppledaren Emma Henriksson och den ekonomisk-politiska talespersonen Jakob Forssmed.

Acko Ankarberg Johansson har, enligt SVT Nyheters källor, ett starkt stöd internt. Särskilt bland partidistrikten ute i landet, som ju till sist är de som avgör frågan. Det som talar emot henne är att hon saknar riksdagsplats, vilket är särskilt viktigt för ett litet parti som behöver alla plattformar som står till buds för att synas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göran Hägglund avgår

Mer i ämnet