Hägglund: Läge att se över hivlagen

Uppdaterad
Publicerad

Hiv är inte längre en livshotande sjukdom, deklarerade Smittskyddsinstitutet i dag. Socialminister Göran Hägglund säger till SVT att det nu kan vara läge att se över lagstiftningen.

Smittskyddsinstitutet, SMI, presenterade i dag nya rön rörande hiv som visar att sjukdomen inte längre kan klassas som dödlig. Smittorisken är ”jätteliten, närmast obefintlig”, säger Jan Albert, professor i smittskydd. Nu väcks frågan om man fortfarande ska kunna dömas för misshandel om man haft oskyddat sex som hivpositiv.

– Inom både rättsväsendet och allmänheten finns en föreställning om att hiv är en väldigt smittsam sjukdom, men så är det inte. Om jag eller min fru hade varit smittade hade vi nog haft oskyddat sex, med den kunskap vi har i dag, sa Jan Albert på SMI:s presskonferens.

Hägglund: Ingen ändring i Informationsplikten

Myndigheten vill inte lägga sig i hur lagstiftningen är utformad, men säger att det kan vara läge att göra nya bedömningar inom rättsväsendet.

Som hivpositiv lyder man under Informationsplikten i Smittskyddslagen, dessutom kan man få straffrättsliga konsekvenser av att ha oskyddat sex. 38 personer har dömts i hivrelaterade domar i Sverige, mest per hivsmittad i världen.

Socialminister Göran Hägglund ser ingen anledning att omformulera Informationsplikten efter dagens tillkännagivande, men kan däremot tänka sig att se över rättstillämpningen.

– Om man har en sjukdom som har förutsättningar att smitta så är det rimligt med informationsplikt. Tänk bara på om du själv skulle vilja veta i den här situationen. Sen är rättstillämpningen en annan fråga. Där går det att diskutera hur lagen ser ut och tillämpas, det kan vara läge att överväga en ändring, säger Hägglund till SVT.

Kan omforma lagen

FN:s program för hiv- och aidsfrågor, Unaids, förespråkar att hiv avkriminaliseras, och i länder som Schweiz och Holland har man ändrat rättspraxis för att följa den vetenskapliga utvecklingen. Göran Hägglund är inte främmande för att följa samma väg i Sverige.

– Informationsplikten har ett betydande värde, men det har förts fram synpunkter kring lagtextens utformning och straffmätningen, där man har pekat på rättsfall som gått i helt olika riktningar. Där kan vi titta på om de bör omformas på något sätt.

Marielle Nakunzi, jurist på RFSU, skriver i en debattartikel att den medicinska utvecklingen rusat ifrån rättstillämpningen, där domstolar använder argumentation om smittsamhet som var relevant för tiotals år sen.

Socialministern tar till sig av den kritiken.

– Det gäller ju att se till att vi hela tiden har lagstiftning som går i samklang med det kunskapsläge som finns. Därför bör vi alltid pröva den kunskap vi har, säger Göran Hägglund.

”Handlar om att utbilda rättsinstanser”

Jukka Aminoff, kanslichef på hivorganisationen Noaks ark, menar att om de faktiskt lyckas bevisa att smittorisken är noll kommer Informationsplikten falla på eget grepp, eftersom den gäller blodburna sjukdomar där risk om smitta föreligger. Han är positiv till Hägglunds försiktiga kommentarer om att se över rättstillämpningen.

– När det gäller straffrättsliga konsekvenser av oskyddat sex har vi ett arbete framför oss. Men det handlar egentligen inte om att ändra lagtexter utan att utbilda rättsinstanserna.

Informationsplikten

  • Misstänker man att man blivit smittad är man skyldig att testa sig. Man får vara anonym, förutsatt att man inte testar positivt.
  • Sedan ska man uppge alla man kan ha smittat, de ska kontaktas och testas.
  • Du måste tala om att du är hivpositiv innan du har sex med någon, även om ni har säkrare sex.
  • Du får inte ha penetrerande samlag utan att använda kondom.
  • Du får inte ge blod eller plasma, donera organ eller sperma.
  • Du får inte låna andra personers sprutor och nålar. Har du egna injektionsverktyg får dessa inte lånas ut eller användas av andra personer. 
  • Om du utsätts för inre undersökning/operation, vaccination, blodprov eller blöder av annan orsak måste du berätta om din smitta för läkare och annan personal som kan komma i kontakt med ditt blod. Du måste också informera din tandläkare om risken för smitta.
  • Du får inte prostituera dig eller köpa tjänster av prostituerade.
  • Du ska komma på de återbesök som din behandlande läkare bestämmer.
  • Om den hiv-smittade inte följer föreskrifterna kan hen i värsta fall tvångsisoleras på sjukhus.
  • Om man som hivsmittad haft oskyddat sex kan man dömas till fängelse, oavsett om man smittade den man hade sex med eller inte. Brottet är ofta grov misshandel eller försök till grov misshandel.
  • I Sverige har 38 personer dömts i hiv-relaterade domar. Av de länder som inte har specifika hivlagar har svenska domstolar dömt flest i förhållande till hur många hivpositiva som lever i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.