Jan Björklund och Göran Hägglund tycker att det är okej med kristna psalmer på skolavslutningen. Foto: Scanpix

Ministrar: OK med ”O helga natt” på skolavslutning

Uppdaterad
Publicerad

-Det finns ingen anledning att skydda våra barn från våra traditioner och vårt kulturarv, säger socialminister Göran Hägglund (KD)

I lördags skrev Skolverkets generaldirektör Anna Ekström i Dagens Nyheter att skolavslutning får hållas i en kyrka, förutsatt att det inte förekommer några religiösa inslag som till exempel psalmer.

-Jag är trött på att ha den här diskussion två gånger om året, det måste vara OK att sjunga en psalm i samband med något så högtidligt som en skolavslutning. Skolverket silar mygg och sväljer kameler, dagens elever har sannerligen betydligt värre problem än att sjunga O helga natt en gång om året.

Lagändring

-Om nu Skolverket tolkar skollagen så strikt tycker jag att man ska överväga en lagändring och göra undantag just för stora traditionella högtider, säger Hägglund.

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) delar Göran Hägglunds åsikter kring skolavslutning i skolan.

-Man ska absolut få sjunga psalmer i kyrkan på skolavslutningen, prästen ska få läsa upp julevangeliet, referera till Bibeln och berätta varför vi firar denna kristna högtid, säger utbildningsminister Jan Björklund till TT.

Nervös tolkning

-Däremot ska man inte tvinga någon att till exempel be eller lyssna till trosbekännelsen. Jag tycker att Skolverkets tolkning av skollagen är alldeles för nervös och sätter för strikta gränser. Det är ju en traditionell högtid som firats i många hundra år i kyrkan, det är en del av vårt kulturarv. Om den här tramsiga debatten fortsätter år efter år är jag helt beredd att se över skollagen, även om jag tycker att den redan nu ger utrymme för psalmer och julevangelium i kyrkan vid skolavslutningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolavslutning

Mer i ämnet