En man i 20-årsåldern som satt häktad dog av uttorkning. Nu åtalas den person som vid tiden för händelsen var chef på den aktuella avdelningen. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Häktesanställd åtalas efter intagens död

Uppdaterad
Publicerad

En kriminalvårdsinspektör vid ett häkte i Stockholmsområdet har åtalats misstänkt för vållande till annans död och tjänstefel efter en händelse där en häktad man i 20-årsåldern dog av uttorkning.

”Utredningen visar att mannen som avled under häktestiden var placerad i avskildhet, vattnet i cellen var under längre perioder avstängt och att han var i övrigt starkt påverkad av psykisk ohälsa eller sjukdom”, säger åklagaren Fredrik Ingblad i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Den nu åtalade personen var chef på avdelningen där mannen var intagen våren 2017 och har enligt åklagaren inte sett till att den intagne blev undersökt av läkare eller fick annan vård i tid, eller i vart fall inte lämnat information om mannen till andra personer, som då kunnat besluta om nödvändiga åtgärder.

”Jag menar att utredningen sammantaget visar att kriminalvårdsinspektören genom sin underlåtenhet att i tid vidta dessa åtgärder har orsakat den häktade mannens död”, säger Ingblad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.