Häktesbrist problem för polisens storsatsning

Uppdaterad
Publicerad

För första gången varslar nu polisen kriminalvården om att kommande behov av häktes-och anstaltsplatser kommer att öka när polisen storsatsar mot gängkriminella i operation Rimfrost. Men då det redan råder skriande plastbrist kan lösningen bli att häktade bussas mellan olika häkten i landet för att frigöra plats.

Det var efter den senaste vågen av grova våldsdåd, där bland annat en 15-årig pojke förra lördagen sköts ihjäl på öppen gata i som polisen beslutade om satsningen operation Rimfrost för att komma åt gängvåldet. Operation Rimfrost kommer att få konsekvenser även för andra delar av rättsväsendet

– Vi har förvarnat generaldirektören för kriminalvården att han behöver bereda plats. För vi räknar med att det kommer att låsas in väldigt många fler människor än vad som är inlåsta just nu, säger Mats Löfving, chef för nationella operativa avdelningen Noa.

Första gången polisen varslar

Det här är första gången som Noa varslar kriminalvården om större kommande behov av häktes-och fängelseplatser. Situationen är ansträngd inom kriminalvården. I oktober satt 1858 personer häktade och beläggningsgraden var över 90 procent. Nu kan kriminalvården tvingas bussa häktade från till exempel Malmö till andra häkten runt om i landet för att bereda plats.

– För det är viktigt att man ser till att de personer som polisen behöver ha tillgång till för sin utredning finns nära utredarna. Då kan det vara så att de som inte behöver den närheten kan vi flytta till andra häkten, säger Stefan Strömberg generaldirektör för Kriminalvården.

Regeringen har lovat pengar

Även på kriminalvårdens anstalter råder det brist på platser. I början av november var beläggningen på anstalterna med den högsta säkerhetsklassen 99 procent, bara nio platser var lediga. 

Regeringen har lovat pengar till Kriminalvården, men det kommer att ta tid att skapa nya platser.

– Vi kan inte genomföra stora förändringar på kort tid, det har att göra med byggnader, lokaler och annat, säger Stefan Strömberg generaldirektör för Kriminalvården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.