Hälften av alla aborter är osäkra

Uppdaterad
Publicerad

I dag hålls en global manifestation för säkra aborter. I Sverige stöttar man detta med en sociala medier-kampanj, berättar Kristina Lod Castell, barnmorska och sexualpolitisk sakkunnig på RFSU.

Varje år utförs omkring 25 miljoner osäkra aborter, enligt världshälsoorganisationen WHO. Det är hälften av alla aborter totalt.

– Här använder vi den här galgen för att täcka kläder på, men i vissa länder finns det kvinnor som använder den för att göra en abort, säger journalisten och relationsexperten Emelie Ebbis Roslund i Morgonstudion.

Särskilt kvinnor i fattiga länder utsätts för stora risker och det kommer att bli värre efter att USA dragit in bidrag till projekt kring familjeplanering i andra länder, bedömer en expert.

Utländska hjälporganisationer måste intyga att de inte utför aborter eller ger råd om aborter för att få pengar från USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.