Hälften sover för lite

Uppdaterad
Publicerad

Hälften av svenskarna sover för lite och den vanligast orsaken är oro och stress. Kvinnor upplever att de har sämre sömn än män.

Enligt en ny studie har en sjättedel sökt läkarhjälp för sina sömnproblem. Rekommendationen för vuxna är att sova lite mer än sju timmar per dygn under vardagar, men nästan hälften av de som deltog i studien sover mindre, skriver Svenska Dagbladet.

– Ur ett samhällsperspektiv kan det få allvarliga konsekvenser eftersom bristande sömn minskar produktiviteten på arbetsplatserna, säger sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt till tidningen.

Studien visar att kvinnor upplever att de har sämre sömn än män. Bland kvinnor i åldrarna 35 till 49 år uppgav mer än var femte att den psykiska hälsan påverkats negativt av för dålig sömn. 1.000 svenskar i åldern 20 till 65 år intervjuades om sin sömn.

– I ett akut läge kan det vara bra med sömntabletter, men den rekommenderade förstahandsbehandlingen för sömnsvårigheter är annars KBT, kognitiv beteendeterapi, säger Torbjörn Åkerstedt till Svenska Dagbladet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.