Hallengren: Ett misslyckande att vi inte lyckats skydda våra äldre

Uppdaterad
Publicerad

Av alla drabbade under den pågående coronakrisen är det de äldre som drabbats värst.

– Det är jätteallvarligt, säger socialminister Lena Hallengren (S) i Morgonstudion.

Siffran över döda i Sverige är markant högre än i våra nordiska grannländer och de som fått betala det högsta priset är våra äldre. Enligt socialminister Lena Hallengren (S) är den siffran svår att sätta i perspektiv, eftersom vi bara är i början av pandemin.

 – Det är ett misslyckande att vi inte lyckats skydda våra äldre. Det är jätteallvarligt och ett misslyckande för samhället gemensamt. Vi måste lära av det, vi är inte igenom pandemin än, säger Lena Hallengren (S) i SVT:s Morgonstudion.

Coronapandemin

Arbetssituationen för många inom äldreomsorgen har väckt kritk under coronakrisen.

– Det finns mycket som man har talat om under en längre tid, som har kommit upp till ytan angående äldrevården. Som otrygga villkor, utbildning och hur man tar till sig rekommendationer. Men det är ett faktum att det är de äldre som fått betala ett högt pris, säger Lena Hallengren.  

Arbeta framåt

På frågan om det rådande läget kan leda till en annan arbetssituation för de som arbetar med våra äldre menar Lena Hallengren att vi har ett gemensamt ansvar.

– Jag tror och hoppas att vi rannsakar oss själva gemensamt, det handlar om att vi inte bara ska hylla dem för att de gör ett fantastiskt arbete just nu, utan också jobba för att de har rätt förutsättningar att göra det framöver, säger Hallengren.

Högt tempo

Tempot som vårdpersonal tvingas arbeta i är högt och i nuläget ser man inget slut på pandemin.

 – Det är en tuff situation och allt fler blir allt mer ansträngda. Jag tror att vården klarar det här ganska länge, jag vet att det är personal som är vana att slita hårt, säger Lena Hallengren (S). 

Dock är situationen med uppskjutna behandlingar till följd av krisen oroande, enligt Hallengren.

 – Jag är inte bara orolig för den situation som vi har nu, utan även för situationen med en del behandlingar som man just nu väntar med. Ju längre man väntar desto mer akut blir det. Det är en oro för den samlade vårdkapaciteten, både det som händer nu och det som kommer sedan, säger Lena Hallengren (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet