Hallundarånare kom över 15 miljoner kr

Uppdaterad
Publicerad

Fem personer åtalades i dag för inblandning i det spektakulära rånet mot en värdetransport i Hallunda söder om Stockholm i fjol.

Det var den 29 augusti som rånare med automatvapen stoppade en av Securitas värdetransportbilar vid påfarten till E4 i Hallunda. De sprängde bilen och stal värdekassetter innehållande totalt 14,8 miljoner kronor.

Förutom de fyra till sex personer som deltog i rånet bidrog ytterligare ett 20-tal personer på olika platser till att försvåra polisens utryckning genom att t.ex. sätta bilar i brand.

Så kallade fotanglar lades ut på olika platser i Botkyrka, Huddinge och Salem, och bombatrapper placerades ut på flera ställen längs E4:an – allt för att försvåra polisens jakt på rånarna.

Hotbild finns

De fem personerna åtalas vid Huddinge tingsrätt. Två är åtalade för grovt rån, en för medhjälp till grovt rån, en för grovt vapenbrott och en för grovt häleri.

Samtliga åtalade är män och är mellan 20 och 27 år. Rättegången inleds nästa vecka och ska hållas i säkerhetssalen på Stockholms tingsrätt. Enligt kammaråklagare Nils Lundberg finns det en hotbild.

Välplanerat

Rånet var mycket välplanerat. Förberedelserna har bland annat innefattat införskaffande av sprängämnen, skarpladdade automatvapen, fordon, fotanglar, rökfacklor och ett 30-tal mobiltelefoner med kontantkort.

Trafikplatsen vid Hallunda och alla flyktvägar har rekognoserats av rånarna vid minst tre tillfällen, enligt sakframställan.

Rånscenariot kunde varit hämtat ur en överarbetad gangsterfilm. Hela aktionen styrdes från en sambandscentral med ett tiotal mobiltelefoner, som hela tiden hade kontakt med rånarna och deras medhjälpare.

Rånarna har genom planerandet och utförandet visat stor hänsynslöshet och synnerlig råhet, skriver kammaråklagare Nils Lundberg i stämningsansökan.

Destrueringspengar

Värdetransporten som rånades i Hallunda innehöll så kallade destrueringspengar, som var på väg till Tumba för att förstöras.

Vid andra värdetransporter noteras serienummer på en del av sedlarna för att de i efterhand ska kunna spåras. Så sker inte vid destrueringstransporter.

Eftersom information om sådana transporter normalt bara finns inom Securitas har det spekulerats i att rånarna kan ha haft hjälp från någon inom säkerhetsföretaget.

Fakta: Värdetransportrån

Under förra året genomfördes 37 värdetransportrån, varav tre mot depåer, enligt Rikskriminalpolisen.

Motsvarande siffror var 2004 – 33, 2003 – 36 och 2002 – 50. Fler gärningsmän vid varje rån och allt brutalare metoder är tendenser som Rikskriminalen anser sig skönja.

Efter höstens värdetransportrån ställde Arbetsmiljöverket ett antal villkor för att Securitas och Falck skulle få genomföra transporterna. Varje penningtransport ska riskbedömas. Dessutom ska tekniska åtgärder vara vidtagna så att eventuella rånare inte ska kunna komma åt pengarna under transport, utan att pengarna blir obrukbara.

Om det inte finns något system som gör att pengarna förstörs måste värdetransportbilen vara dubbelbemannad och beloppen per transport får då inte överstiga en viss summa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.