Flygbilder över branden runt Ljusdal. Foto: TT

Krönika: Hälsingeandan är starkare än röksmogen

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Senast i går badade Ljusdal i sol och man kunde knappt känna av brandlukten. I dag har röken blåst in från de skogsbränder som river träd och fritidshus bara några mil härifrån, och tjock rök har lagt sig som ett täcke över Ljusnan.

Fanny Renman

Reporter

När jag vaknade upp i morse trodde jag att jag hade blivit förkyld. Tjock hosta och en rivande känsla i halsen. Väl ute hör jag hur människor andas tungt, och en man jag träffar har behövt uppsöka läkare för ungefär liknande symptom.

Hostan är ingen förkylning. Det är brandröken som bara efter ett dygn fått kroppen att säga ifrån. 

Skogsbränderna sommaren 2018

Om jag mår så här nu – hur mår då de som i dagar arbetat mitt i branden?

Hemvärnssoldater istället för loppisar

Jag har spenderat alla mina barndomssomrar här i Hälsingland. 

I Färila, en by ungefär fyra mil från Kårböle som under onsdagsnatten blev evakuerat på grund av branden, brukar det vara liv och rörelse. Stuggäster, loppisar och jordgubbsförsäljning. 

Nu är dörrar och fönster stängda. De enda som är ute och går är hemvärnssoldater som möts upp för att åka in mot den brinnande skogen. 

En man som arbetar ideellt med att driva en camping i Färila har hjälpt evakuerade hela natten. Han berättar med tårar i ögonen att han är livrädd för att branden nu ska sprida sig hit.

– De ska ju tas om hand riktigt, de som bor här i campingstugorna.

”I Hälsingland tar vi hand om varandra”

Men mitt i all misär och rädsla finns det hopp. I går mötte jag till exempel en man som cyklat nästan rakt in i elden för att kunna bjuda hemvärnet på fika.

– Här i Hälsingland tar vi hand om varandra, säger en alert kvinna som hjälper till med att ordna fika vid en av campingarna som öppnat upp för evakuerande. 

Och det är just det som är det fina. Att hälsingeandan trots allt är starkare än röksmogen över Ljusnan. 

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet