Många blir känsligare för alkoholens effekter vid stigande ålder. Foto: Bertil Ericson/TT

Hälsorisker för äldre redan vid lite alkohol

Publicerad

Äldre svenskar dricker mer alkohol än tidigare. Nu varnar forskare för hälsoriskerna.

Jämfört med tidigare generationer dricker dagens äldre mer alkohol. Forskare varnar för att risken för sjukdomar och olyckor orsakade av alkohol ökar redan vid relativt små mängder, rapporterar Vetenskapsradion i Sveriges Radio.

Många blir känsligare för alkoholens effekter vid stigande ålder, bland annat på grund av minskad kroppsvikt, försämrad funktion i levern och att man äter läkemedel. För äldre personer föreslås en gräns på ett standardglas eller mindre alkohol i genomsnitt per dag, och inte mer än två standardglas på samma dag.

De står bakom rapporten

Det är forskare från bland annat Göteborgs universitet som har gått igenom flera studier kring alkohol och hälsa, resultaten presenteras i rapporten ”Alkohol och äldre”. Bakom rapporten står även bland andra Svenska Läkaresällskapet, Svensk sjuksköterskeförening och nykterhetsorganisationen IOGT-NTO.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.