Vissa dagar är utsläppen av kväveoxider i Stockholm hälften så stora som de varit tidigare år. Foto: Henrik Holmberg/TT

Halverade avgasutsläpp sedan coronautbrottet

Uppdaterad
Publicerad

Luften över Stockholm och andra huvudstäder har klarnat. I Stockholm har trafiken minskat med 30 procent sen coronautbrottet. Vissa dagar är halterna av hälsovådliga avgaser halverade. Flygtrafiken över Europa har sjunkit med 70 procent.

Ekonomin har tvärbromsat och det gagnar miljön. Allt fler jobbar hemifrån, varutransporterna har minskat och kollektivtrafiken går med glesare tidtabell. Effekten kan Stockholms miljöförvaltning läsa av i sina luftmätningar.

Andelen utsläpp av de hälsofarliga kväveoxiderna ligger vissa dagar femtio procent lägre. Siffran bygger på en jämförelse med hur stora utsläppen i genomsnitt var vid samma period 2017-2019. Den renare luften är en hälsovinst för de med lungsjukdomar eftersom luften blir lättare att andas.

Coronapandemin

Trafikflödet som bland annat mäts på Hornsgatan och Sveavägen i Stockholms city har minskat med 30 procent. Koldioxidutsläppen är svårare att mäta eftersom de är långlivade i atmosfären. Men också de har troligen gått ner med cirka 30 procent i Stockholm, enligt forskare som SVT varit i kontakt med.

Exakta siffror kommer det besked om i sommar, uppger Stockholms Universitet som ansvarar för mätningarna på uppdrag av Naturvårdsverket. Också mätningar i Malmö visar på mindre trafik och lägre utsläpp.

Klarblått vatten i Venedig

Luften i storstäder som London, Madrid, Frankfurt och Paris har klarnat. Nya satellitbilder från Europeiska Rymdorganisationen ESA visar hur det är en lägre kväveoxidtäthet under perioden 5-25 mars jämfört med samma period förra året. I Venedig är vattnet klarblått igen efter att nästan all båttrafik upphört.

Pandemin har också lett till att flygandet mer än halverats över hela jordklotet. I luftrummen över USA och Europa har antal plan minskat dramatiskt. På flygplatser står hundratals flygplan parkerade på marken.

Miljöeffekterna av inställda flyg kommer också kunna läsas av längre fram men väntas inte bli dramatisk då flyget globalt svarar för 2,5 procent av koldioxidutsläppen. 

Kraftig minskning i Kina

I Kina har koldioxidutsläppen sedan utbrottet av Corona minskat med 25-30 procent, enligt amerikanska rymdstyrelsen NASA. Det motsvarar ungefär 200 miljoner ton. Eftersom Kina är världens största utsläppsland av växthusgaser så är det en betydande minskning. Det motsvarar hela Storbritanniens utsläpp under sex månader.  

Satellitbilder över den kinesiska staden Wuhan, där utbrottet började, visar hur de hälsovådliga halterna av partiklar sjunkit kraftigt.

Men den ekonomiska inbromsningen är också negativ för klimatarbetet. Omställningen till fossilfria energikällor kräver stora investeringar och nu blöder många företag, inklusive flygindustrin, pengar.

Klimatmötet påverkas

De globala klimatförhandlingarna i FN:s regi pågår året runt men har nu bromsat in på grund av inställda möten och förhandlingar. I november ska världens ledare samlas till globalt toppmöte på COP26 förhandlingar i brittiska Glasgow.

Men förra veckan flaggade Storbritanniens utrikesminister för att COP26 kanske måste skjutas upp, ett klimatmöte som anses vara det viktigaste på många år.

En möjlighet som nämnts är att man då flyttar mötet till ett land som med erkänd stor framgång bekämpat utbrottet av coronaviruset, till exempel Sydkorea.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet