Hamas-besök i Sverige stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inget besök av företrädare för palestinska Hamas i Sverige sedan Frankrike nekat gruppledaren Salah Mohammed al-Bardawil visum till EUområdet. Sverige bjuder inte in Hamas-ledaren på egen hand.

-Vi har inget nationellt intresse av att bjuda in dem, sade statsminister Göran Persson i dag till TT under ett besök i Jyväskylä i Finland.

Hamasföreträdarna skulle ha mött Pale- stinska föreningen i Malmö och svenska riksdagsledamöter i Stockholm. Deras Europaresa får nu bara en anhalt – Norge, som har lovat att ge dem visum.

Bjöds in även av riksdagsledamöter

-Men vi hoppas på ett senare datum. Det är viktigt att bryta isoleringen av den palestinska regeringen, säger Jon Bonnevier, talesman för organisationsgruppen, till Sydsvenska Dagbladet.

al-Bardawil hade också bjudits in av de svenska riksdagsledamöterna Ywonne Ruwaida och socialdemokraten Mariam Osman Sherifay för att besöka riksdagshuset i Stockholm den 17 eller 18 maj. Men även det besöket verkar bli inställt.

Kritik från de borgerliga

Flera borgerliga partier har tidigare högljutt kritiserat kritiserat besöket och beskrivit det som ett tecken på att Sverige stödjer en terrororganisation.

Men vänsterpartiet tycker att det är beklagligt om besöket inte blir av.

-Om vi ska kunna påverka Hamas i någon som helst riktning bör vi också kunna hålla en dialog, säger vice ordföranden Alice Åström till TT.

Hamas

• Oganisationen har rötterna i Muslimska brödraskapet och grundades vid den första palestinska intifadan på 1980-talet.

• Den stöddes till en början av Israel som en motvikt till Yasser Arafats PLO.

• Hamas blev militant 1987 och har utfört otaliga terrordåd i Israel med hundratals dödsoffer.

• Organisationen är terrorstämplad av EU och USA, men iakttar nu informell vapenvila.

• Den bedriver också omfattande allmännyttig verksamhet som skolor och sjukhus.

• Hamas gav sig in i partipolitiken efter Arafats död 2004 och segrade i det palestinska valet i januari i år.

• Organisationen slår fast i sina stadgar att Israel bör utplånas och att en islamistisk stat grundas i hela det historiska Palestina.

• Den har på senare tid dock sagt sig kunna acceptera en palestinsk stat på Västbanken och i Gazaremsan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.