Foto: Oskar Jönsson / SVT

Hamnens drag – skänker ryska fartygets pengar till Ukraina

Publicerad

Det ryska fartyget anlände till Sverige på onsdagen. Nu har den kommunala hamnen bestämt sig för att skänka hela vinsten från fartyget till Ukraina.

Fartyget, som är lastat med järn, passerade igenom Södertälje kanal och sluss på onsdagsförmiddagen – och ska lossas i Köpings hamn under torsdagen.

Svenska hamnarbetarförbundet har inlett en blockad mot ryska fartyg, men eftersom personalen vid hamnen i Köping inte har avtal med fackförbundet påverkar det inte lossningen.

– Vi är en allmän hamn, vi har samhällsviktig verksamhet och kan därför inte säga nej till ett fartyg så länge de inte överträder några regler, säger hamnens vd Carola Alzén.

Däremot har de tagit ett annat beslut.

– Vi skänker vinsten till Ukraina. Jag hoppas att varje företag i den här kedjan tänker likadant som oss.

Hamnen tar ut en avgift för att hantera fartyget och lossa godset, exakt hur stor vinsten blir vet de dock ännu inte.

Transport håller extrainsatt möte

SVT har de senaste veckorna granskat den infekterade frågan om ryska fartyg och ryskt gods i svenska hamnar. Regeringen håller fast vid linjen att vänta in ett gemensamt EU-beslut om ett eventuell stopp för ryska fartyg.

Men nu ökar pressen på ministrarna. På onsdagskvällen håller Transportarbetareförbundet ett extrainsatt styrelsemöte – och enligt SVT:s uppgifter kan även de komma att ta beslut om en blockad.

Förra veckan uppmanade Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Kristdemokraterna till ett nationellt stopp för ryska fartyg att anlöpa svenska hamnar. Nu har KD tagit ett utskottsinitiativ i frågan.

Vet du mer? Tipsa SVT:s granskande reportar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.