Gävle hamnade ofrivilligt i centrum för en av de mest brännande frågorna just nu när oljetankern Transsib Bridge anlände till svenskt vatten förra veckan.
SVT har kartlagt fartygets väg till Sverige – och affären som nästan ingen vill prata om.
Spåren börjar vid kajen i den ryska hamnen Ust-Luga väster om Sankt Petersburg där oljetankern fylldes med drygt 40 000 ton ryskt flygbränsle.
När fartyget kom till svenskt vatten uppstod en unik situation för hamnen i Gävle – det var första gången sedan den ryska invasionen av Ukraina som en oljetanker från Ryssland anlände. Flera andra länder har beslutat om att porta ryska fartyg, men inte Sverige.
SVT har pratat med en rad aktörer som varit inblandade i hanteringen av det ryska bränslet, men få vill berätta om affären. Via källor får vi reda på att köparen av flygbränslet är det brittiska oljebolaget BP som även har verksamhet i Sverige.
BP: Sista leveransen
Genom kommunikationsavdelningen i London bekräftar de uppgifterna. Oljebolaget säger att det handlade om ett kontrakt som existerade innan den ryska invasionen och att de inte gör några nya affärer med ryska oljeprodukter eller gas.
”Rysk olja och gas är djupt integrerad i det europeiska energisystemet och vi vill ha vägledning från regeringar för att kunna hjälpa till att säkerställa en fortsatt försörjningstrygghet”, skriver BP till SVT.
Lasten med flygbränsle till Gävle var, enligt bolaget, den sista.
Planen är att flygbränslet senare ska transporteras till Arlanda, vilket framgår av dokument från Tullverket som SVT tagit del av.
Ukraina har vädjat att omvärlden ska slopa importen av rysk olja och gas – USA har gjort det och Storbritannien har tagit steg i samma riktning. Den svenska regeringen säger dock att man väntar på ett gemensamt EU-beslut. När ett sådant kan komma är i nuläget oklart.
Vet du mer? Tipsa SVT:s granskande reportar.