Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Flygbränslet från Ryssland köptes av oljejätte – ska till Arlanda

Uppdaterad
Publicerad

Oljetankern från Ryssland tankade av drygt 40 000 ton flygbränsle i Gävle. Köparen är oljebolaget BP – som hävdar att det var deras sista beställning av ryskt petroleum. Dokument, som SVT har tagit del av, visar att flygbränslet ska vidare till Arlanda.

Gävle hamnade ofrivilligt i centrum för en av de mest brännande frågorna just nu när oljetankern Transsib Bridge anlände till svenskt vatten förra veckan.

SVT har kartlagt fartygets väg till Sverige – och affären som nästan ingen vill prata om.

Spåren börjar vid kajen i den ryska hamnen Ust-Luga väster om Sankt Petersburg där oljetankern fylldes med drygt 40 000 ton ryskt flygbränsle.

När fartyget kom till svenskt vatten uppstod en unik situation för hamnen i Gävle – det var första gången sedan den ryska invasionen av Ukraina som en oljetanker från Ryssland anlände. Flera andra länder har beslutat om att porta ryska fartyg, men inte Sverige.

SVT har pratat med en rad aktörer som varit inblandade i hanteringen av det ryska bränslet, men få vill berätta om affären. Via källor får vi reda på att köparen av flygbränslet är det brittiska oljebolaget BP som även har verksamhet i Sverige.

BP: Sista leveransen

Genom kommunikationsavdelningen i London bekräftar de uppgifterna. Oljebolaget säger att det handlade om ett kontrakt som existerade innan den ryska invasionen och att de inte gör några nya affärer med ryska oljeprodukter eller gas.

”Rysk olja och gas är djupt integrerad i det europeiska energisystemet och vi vill ha vägledning från regeringar för att kunna hjälpa till att säkerställa en fortsatt försörjningstrygghet”, skriver BP till SVT.

Lasten med flygbränsle till Gävle var, enligt bolaget, den sista.

Planen är att flygbränslet senare ska transporteras till Arlanda, vilket framgår av dokument från Tullverket som SVT tagit del av.

Ukraina har vädjat att omvärlden ska slopa importen av rysk olja och gas – USA har gjort det och Storbritannien har tagit steg i samma riktning. Den svenska regeringen säger dock att man väntar på ett gemensamt EU-beslut. När ett sådant kan komma är i nuläget oklart.

Vet du mer? Tipsa SVT:s granskande reportar.

• Oljetankern Transsib Bridge går under liberisk flagg men ägs av ett rederi i Dubai. Det ingår i sin tur i den ryska statskontrollerade rederijätten Sovcomflot som nämns i sanktionspaketet från EU.

• Transsib Bridge anlände till Gävle från den ryska oljehamnen Ust-Luga, cirka tio mil väster om Sankt Petersburg. Med hjälp av en spårningstjänst för fartyg ser man att tankern låg vid den ryska gasjätten Novateks terminal. Novatek grundades av oligarken Leonid Mikhelson som tillsammans med bland andra oligarkkompanjonen Gennady Timchenko kontrollerar bolaget.

• Oljetankern anlöpte Gävle hamn på lördagsmorgonen och möttes upp av gränspolisen och kustbevakning som gjorde en kontroll av fartyget.

• I lasten fanns 40 671 ton flygfotogen, enligt fartygsdeklarationen till Sjöfartsverket. Bränslet tankades av i en cistern i hamnen för mellanlagring. Enligt dokument från Tullverket ska bränslet sedan vidare till Arlanda.

• Natten till tisdag lämnade Transsib Bridge Gävle hamn och är nu på väg tillbaka till den ryska hamnen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.