Idag avgjordes tävlingen årets kock, alltså vem som är svensk mästare i professionell matlagning.
Vinnaren är Johan Backeus, från Stockholmsrestaurangen Aveqia.
Så här lyder juryn motivering:
”Vinnaren har lyckats exceptionellt bra att skapa väl utvecklade rätter med balanserade smaker, god finnish och prov på tekniskt kunnande. Rätterna ger en god eftersmak som dröjer sig kvar länge i munnen.”
– Jag är helt knäsvag. Det känns sjukt skönt, säger Johan Backeus från scen.
Två gånger tidigare har han kommit tvåa och han är en av de kockar som varit i final i tävlingen flest gånger.
– Äntligen, det är kul att det går vägen nu.
Fasan och vegetariskt i finalen
I finalen var uppgiften att på fem timmar tillaga dels fem vegetariska smårätter och dels en rätt med huvudråvaran fasan.
Tävlingen hålls i Malmö i år och prins Carl Philip som flera år deltagit som jurymedlem är prisutdelare. Totalt har över 100 kockar deltagit i tävlingen och idag gjorde åtta finalister upp om den åtråvärda titeln ”årets kock”. Vinnaren tilldelas guldmedalj och att bli årets kock brukar även innebära ett rejält lyft för karriären.
Årets kock 2017
Johan Backeus, född 1986 och uppväxt i Sundsvall är årets kock 2017.
Han arbetar på restaurangen Aveqia i Stockholm och har tidigare jobbat bland annat på Gondolen och Lux i Stockholm. Tre gånger tidigare har han varit i final i tävlingen ”årets kock” och två gånger har han tilldelats silvermedalj.
Enligt tävlingens hemsida gillar han ”lekfullhet i maten”.